Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Obama a urmărit în direct uciderea lui bin Laden. Vezi reacţia preşedintelui!

Obama a urmărit în direct uciderea lui bin Laden. Vezi reacţia preşedintelui!

Barack Obama a privit pe ecranul unui televizor cum trupele americane l-au doborât pe Osama bin Laden, prin intermediul unei camere video, care fusese amplasată pe casca unuia dintre soldaţi, scrie Daily Mail. În acest fel, preşedintele american a văzut cum teroristul numărul unu în lume a fost împuşcat în ochiul stâng.

Echipa Seal l-a împuşcat încă o dată pe bin Laden, conform procedurii militare, pentru a se asigura că este mort.

Înregistrarea video, din ascunzătoarea lui bin Laden, a fost transmisă la Casa Albă prin satelit şi înfăţişează una dintre soţiile lui Osama, cum acţionează ca un scut uman pentru a-l proteja de atacul declanşat de o puşcă AK47. Aceasta a murit, împreună cu alţi trei bărbaţi, printre care şi unul din fiii lui bin Laden. Câteva ore mai târziu, trupul liderului al-Qaida a fost aruncat în mare.

Descriind momentul, John Brennan, un consilier apropiat al preşedintelui american, a spus că a fost „probabil unul din momentele cele mai tensionate din viaţa celor care asistau la acea scenă”, iar minutele au fost „lungi ca nişte zile”.

În plină desfăşurare a evenimentelor, unul dintre elicoptere a căzut. “Când acest elicopter a fost imobilizat, dintr-o lovitură, a fost necesară trecerea la un plan de rezervă, şi au făcut acest lucru fără dificultate", a declarat Brennan.

Dacă operaţiunea se termina prost, Obama s-ar fi putut afla într-o situaţie politică foarte proastă, deoarece se află într-o perioadă în care tocmai s-a lansat în campania electorală din 2012. El şi-a asumat un risc calculat, a mai spus Brennan.

Autorităţile americane au spus că un bărbat identificat ca fiind curierul lui bin Laden, i-a condus la ascunzătoarea acestuia. Când bărbatul a fost găsit în Abbottabad, agenţii CIA au început cercetările care au dus la operaţiunea din Pakistan.

În ciuda declaraţiile preşedintelui SUA care a spus că moartea lui Osama bin Laden va face lumea „un loc mai sigur”, conducerea CIA a declarat că teroriştii vor reacţiona „mai mult ca sigur”.


Citeşte mai multe despre:   Barack Obama,   ucidere,   Osama bin Laden,   Casa Alba