Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Obama, primul președinte american în vizită în Laos. El a promis 90 de milioane de dolari pentru dezarmosarea milioanelor de bombe americane rămase neexplodate

Obama, primul președinte american în vizită în Laos. El a promis 90 de milioane de dolari pentru dezarmosarea milioanelor de bombe americane rămase neexplodate

Un articol de: - 06 Sep 2016, 18:19
Foto:politico.com Externe

Barack Obama este primul președinte american care vizitează Laosul, țară bombardată masiv de Statele Unite în timpul războiului din Vietnam.
Vizita are loc în ceea ce este probabil ultima sa călătorie în sud-estul Asiei în calitate de șef de stat. De altfel, Obama a acordat o mare importanță acestei regiuni în timpul mandatelor sale la Casa Albă.

Desele vizite ale acestuia în zone până acum ignorate au constituit o componentă importantă în strategia sa de a contrabalansa controlul crescând al Chinei în zonă. Sporind relațiile diplomatice cu state precum Vietnam, Cambodgia și Myanmar, administrația Obama practic a transmis că vrea să concureze China în această zonă.

În vizita de trei zile în Laos, Obama este așteptat ”să lupte cu fantomele vechilor politici americane”, după cum notează AFP.

Din 1964 până în 1973, americanii au aruncat numeroase bombe asupra satelor din această țară, în încercarea de a tăia liniile de aprovizionare ale forțelor comuniste din Vietnamul vecin. Guvernul din Laos estimează că au fost aruncate peste două milioane de tone de bombe în timpul a mai bine de 500.000 de misiuni - o bombă la fiecare opt minute vreme de nouă ani!

Obama a promis 90 de milioane de dolari pentru a ajuta la eliminarea celor neexplodate, mai informează AFP. Asistența va fi folosită pentru a finanța un studiu național și un proiect de dezamorsare împreună cu guvernul de la Vientiane în următorii trei ani.

Bombele neexplodate au dus la moartea a peste 20.000 de persoane în Laos începând din anii '70.

În ultimii 20 de ani, SUA au contribuit cu peste 100 de milioane de dolari pentru a sprijini programele de dezamorsare a bombelor neexplodate, care au ajutat la reducerea numărului de victime de la peste 300 pe an la mai puțin de 50.

Circa 30% din proiectile au rămas neexplodate și continuă să facă victime și în prezent.

Citeşte mai multe despre:   obama,   bombe,   bombardamente,   ajutor financiar
 
 
 
Loading...