Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe OFERTĂ INCREDIBILĂ, peste graniţă: Cu cât se cumpără o MIREASĂ în Bulgaria, la târg. Un răvăşitor documentar Deutsche Welle (VIDEO)

OFERTĂ INCREDIBILĂ, peste graniţă: Cu cât se cumpără o MIREASĂ în Bulgaria, la târg. Un răvăşitor documentar Deutsche Welle (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 22 Mai 2018, 11:23
OFERTĂ INCREDIBILĂ, peste graniţă: Cu cât se cumpără o MIREASĂ în Bulgaria, la târg. Un răvăşitor documentar Deutsche Welle (VIDEO) Externe

La doi paşi de noi, în Bulgaria, timpul pare să aibă alte valenţe, iar tradiţiile Evului Mediu, se derulează uimitor şi nestingherit. Şocantul eveniment-reper este Târgul de Mirese al comunităţii rome, care se ţine la sfârşitul verii în parcarea mănăstirii Bachkovo, din Munţii Rodopi. Pe urmele lui a pornit Deutsche Welle, iar noi vă spunem ce-au aflat, via Adevărul.

Unul din personajele reportajului este Maria pentru care, la 21 de ani, tîrgul e singurul loc unde poate întâlni băieţi.

Ar fi frumos să pot ieşi ca alte fete, dar în obiceiurile Kalaidzhi nu permit asta“, spune tânăra. Părinţii nu-i permit să aibă întâlniri de teamă că-şi va pierde virginitatea şi niciun bărbat din comunitate nu o va mai lua de nevastă.

Kalaidzhi este o comunitate romă cu reguli extrem de stricte. Nu permite niciunui tânăr, băiat sau fată, să se căsătorească cu cineva din afara comunităţii.

„Părinţii decid cum îşi trăieşte Maria viaţa. Mai târziu, cel ce ia aceste decizii este soţul ei“, arată reporterii DW.

 

Cu cât se cumpără o MIREASĂ în Bulgaria, la târg


Maria spune că fetele Kalaidzhi vor să fie moderne, dar nu pot. Dacă ar merge la discotecă fără permisiunea părinţilor şi s-ar întoarce acasă la 2 sau 3 noaptea ar fi, probabil, alungată de casă.

În materialul DW, unchiul şi mătuşa ei vin să o ia şi să-şi cumpere o ţinută pentru târg. Iar apoi merg împreună cu vărul ei, un adolescent de 17 ani, la eveniment.

Despre comunitatea Kalaidzhi, unchiul Mariei spune că este răspândită de-a lungul Bulgariei. Sunt circa 8.000 de reprezentanţi. Tinerii folosesc smartphone-uri, iar fetele se pot îmbrăca cum doresc, însă lucrurile se schimbă când vine vorba de căsătorie.

Jurnaliştii mai arată că părinţii băiatului trebuie să dea părinţilor fetei o sumă de bani pentru ea. Suma începe de la 1.000 de euro şi poate ajunge la circa 10.000 de euro, în funcţie de frumuseţea şi reputaţia domnişoarei.

Despre târg nu se ştie cum s-a născut, dar unii zic că ar avea o vechime de circa 100 de ani.

Citeşte mai multe despre:   Bulgaria,   romi,   targ de mirese,   Kalaidzhi