Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Oficial al Comisiei Europene: Comparația dintre România și Ungaria are limitele sale. Situațiile juridice sunt diferite

Oficial al Comisiei Europene: Comparația dintre România și Ungaria are limitele sale. Situațiile juridice sunt diferite

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Olivier Bailly, a declarat, luni, în cadrul conferinței zilnice de presă de la CE, că există limite ale comparațiilor din presă între situațiile Ungariei și României, deoarece există diferențe juridice între ce s-a întâmplat în cele două țări.

“Comparațiile pe care le văd uneori în presă între Ungaria și România au limitele lor. Nu vorbim despre aceleași lucruri, despre aceleași situatii juridice,” a spus acesta, conform Mediafax.

Problema Băncii Centrale de la Budapesta a fost rezolvată în ianuarie 2012, însă conflictele juridice privind respectarea judecătorilor și a agenției pentru protecția datelor cu caracter personal din Ungaria se află încă în proces la Curtea Europeană de Justiție, a explicat purtătorul de cuvânt. În schimb, în România la ora actuală problemele avute în vedere de comisia Europeană sunt unele de ordin general, în privința respectării statutului de drept şi cadrului constituţional din România.

"În cazul României, vorbim de mai multe măsuri care au fost adoptate, care au fost prezentate şi de preşedintele Barroso premierului Ponta. În acest moment, considerăm că problemele sunt de ordin general, în privinţa respectării statutului de drept şi cadrului constituţional din România. Sunt chestiuni fundamentale pentru noi aşa că am intervenit pentru restabilirea cadrului juridic şi constituţional", a spus Bailly.

El a arătat că, nu există nicio instituţie românească cu independenţa garantată la nivel european care să fie pusă în pericol în prezent de contextul politic şi juridic din România.

"Nu e nicio instituţie a căror independenţă este garantată de dreptul european şi care să fie în pusă în pericol de cadrul politic şi juridic din România de la ora actuală. Este constatarea pe care o face astăzi. Cu toate acestea, Comisia Europeană are o autoritate morală în această privinţă, care este perfect înţeleasă şi de autorităţile române pentru că domnul premier Ponta imediat a acceptat imediat invitaţia domnului preşedinte Barroso. Vedeţi că şi celelalte state membre şi Parlamentul European au încredere în privinţa intervenţiei Comisiei pentru a restabili situaţia juridică şi ordinea constituţională în România. Iar autoritatea este perfect legitimă cu privire la aceste chestiuni", a explicat Bailly.

Nu în ultimul rând, purtătorul de cuvânt al CE a subliniat că instituția din care face parte nu vrea să se amestece între partidele politice din România și în disputa acestora.

Citeşte mai multe despre:   Comisia Europeana,   comparatie,   Ungaria