Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Oficial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa: Păstrăm integritatea Republicii Moldova. Transnistria va avea un statut special

Oficial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa: Păstrăm integritatea Republicii Moldova. Transnistria va avea un statut special

Un articol de: - 24 Iun 2016, 18:39
Oficial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa: Păstrăm integritatea Republicii Moldova. Transnistria va avea un statut special foto: deschide.md Externe

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) urmărește ca obiectiv final în privința conflictului transnistrean o soluţie care să se integreze în limitele suveranității Republicii Moldova și să respecte integritatea teritorială. De asemenea, vizează și acordarea unui statut special pentru regiunea transnistreană.

„Întâlnirea de la Berlin, dar și semnarea unui protocol poate fi considerat ca un succes care a ajuns la această etapă datorită eforturile comune. Acest lucru nu înseamnă că reglementarea transnistreană va fi posibilă în timpul apropiat pentru că este foarte mult de lucru. Am notat cu mulțumire că autoritățile de la Chișinău și Tiraspol m-au asigurat că susțin implementarea protocolului semnat la Berlin, a explicat oficialul OSCE, conform Deschide.md.

Declarația a fost făcută de Cord Meier-Klodt, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE din partea Germaniei pentru procesul de reglementare transnistreană, în cadrul unei conferințe de presă organizate de oficialul german, după vizita de la Chișinău și Tiraspol de joi.

Experţii internaţionali au avertizat în repetat rânduri că impunerea acestui „statut special” regiunii separatiste din stânga Nistrului ar putea duce la federalizarea Republicii Moldova.

Mai mulți experți și analiști de la Chișinău au pledat ca Republica Moldova să renunțe la concesiile unilaterale pentru a avansa pe calea rezolvării diferendului transnistrean și a opri imixtiunea tot mai pronunțată a Rusiei în regiune.

 Aceștia consideră necesar ca SUA și UE să treacă de la rolul de simpli observatori în cadrul formatului de negocieri privind conflictul transnistrean la statutul de mediatori.

Nu în ultimul rând, ei propun ca România să fie inclusă în formatul de negocieri „5+2″ în calitate de mediator, pe lângă UE.

Citeşte mai multe despre:   Europa,   OSCE,   Germania,   declaratii,   Berlin,   Chisinau