România, prinsă în scandalul din SUA din jurul lui Trump: Gordon Sondland, acuzat că reprezintă un potențial risc de securitate pentru că „a introdus oficiali români” la Casa Albă

România, prinsă în scandalul din SUA din jurul lui Trump: Gordon Sondland, acuzat că reprezintă un potențial risc de securitate pentru că a introdus oficiali români la Casa Albă

Reputata publicație The New York Times continuă seria de dezvăluiri din jurul administrației conduse de Donald Trump, iar în ultimul episod are în centrul fix România. Mai exact, Gordon Sondland este numit un potențial risc de securitate națională din cauză că nu ar fi pregătit pentru această poziție de fostă consilieră de la Casa Albă, Fiona Hill, care susține că diplomatul introducea „oficiali români” la Casa Albă.

Consiliera susține că invitațiile făcute de ambasador erau ”foarte neobișnuite și nu erau communicate altora, culminând cu situația în care oficiali români au sosit la Casa Albă fără inivitație prealabilă, fiind invocat numele lui Sondland”.

Cu toate acestea, articolul nu menționează niciun nume de oficial român care să fi sosit în acest mod la Casa Albă.

Deși nu îl acuză pe Gordon Sondland că ar fi acționat intenționat pentru a pune în pericol securitatea statului, fosta consilieră a transmis aceste îngrijorări unor reprezentanți ai serviciilor secrete.

În mărturia ei, Fiona Hill și-a descris îngrijorările că Sondland reprezintă un risc în zona de contrainformații din cauză că acțiunile sale l-au făcut vulnerabil în fața unor guverne străine care i-ar putea exploata lipsa de experiență.

Ea a declarat că Sondland a utilizat în mod curent telefonul personal în chestiuni diplomatice oficiale și le-a spus în mod repetat unor oficiali străini că sunt bineveniți la Casa Albă oricând doresc să vină.
Sondland este un fost om de afaceri și donator important către campania lui Donald Trump, motiv pentru care a ajuns să fie numit în această funcție diplomatică.

Dezvăluirile vin înainte ca această să fie audiat în Congres în cadrul procedurii de destituire a președintelui american demarată după apariția scandalului privind solicitarea făcută de Trump către președintele Ucrainei privind redeschiderea unui dosar ce îl implicat pe fiul lui Joe Biden, principalulul contracandidat în cursa pentru un al doilea mandat la Casa Albă.

Urmăriți B1TV.ro și pe