Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Oficialii UE au început să discute posibilitatea de a fi introduse așa-numitele certificate de vaccinare pentru călătorii

Oficialii UE au început să discute posibilitatea de a fi introduse așa-numitele certificate de vaccinare pentru călătorii

Un articol de: Elena Stanciu - 19 Ian 2021, 09:12
Oficialii UE au început să discute posibilitatea de a fi introduse așa-numitele certificate de vaccinare pentru călătorii Foto: pixabay Externe

Liderii țărilor din Uniunea Europeană au început să discute, luni, în cadrul unei videoconferințe, despre subiectul așa-ziselor certificate de vaccinare, adică în ce măsură ar fi nevoie ca persoanele vaccinate anti-COVID-19 să beneficieze de o mai mare libertate de mișcare în timpul călătoriilor de vara viitoarea față de cei care nu au fost imunizați, informează Reuters.

 

Discuții la nivelul UE despre certificatul de vaccinare anti-COVID-19

 

Unul dintre cei care au venit cu propunerea introducerii unui certificat de vaccinare a fost prmierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, care susținut, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, că un astfel de document ar facilita reluarea călătoriilor, puternic afectate de pandemia de coronavirus.

La rândul său, șeful diplomației germane, Heiko Maas, spunea la finalul săptămânii trecute, că persoanele vaccinate anti-COVID-19 ar trebui să poată avea o libertate mai mare de a merge la restaurant sau la cinematograf, de exemplu. Declarația sa nu a fost însă privită cu ovhi buni de alți miniștri.

Un punct de vedere a fost exprimat și de vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, care a ținut să sublinieze că vaccinarea este un act voluntar, motiv pentru care persoanele care decid să nu fie imunizate nu ar trebui să se confrunte cu o limitare a drpturilor. Totuși, acesta a precizat că vaccinarea împitriva noului coronavirus poate deveni o condiție pentru călătorie, așa cum se întâmplă acum cu necesitatea prezentării unui test negativ COVID-19 pentru intrarea în anumite state.

Și Michael Roth, cel care a fost reprezentantul Germaniei la discuții, a atras atenția asupra faptului că este foarte important, în acest context, să se stabilească dacă cei care au fost vaccinați mai pot transmite infecția cu noul coronavirus.

 

Ce spun reprezentanți OMS despre introducerea unui certificat de vaccinare 

 Gheorghe Moroșan, ucigaşul de la Oneşti, mărturie oribilă în faţa anchetatorilor. I-a şocat chiar şi pe cei mai experimentaţi criminalişti!

În urmă cu câteva zile, și reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-au exprimat cu privire la acest subiect. Comisia de urgență a OMS a transmis că nu este de acord cu impunerea unui pașaport pentru COVID-19, de către anumite state. Reprezentanții OMS susțin că pentru moment nu există doze suficiente de vaccin, iar imunizarea trebuie să fie voluntară și necondiționată.

Pe de altă parte, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut că ar trebui să existe un certificat de vaccinare care să fie recunoscut reciproc în toate țările Uniunii Europene.

„Este o nevoie medicală să ai un certificat care să ateste că ai fost vaccinat. (...) Prin urmare, salut inițiativa prim-ministrului grec privind un certificat de vaccinare recunoscut reciproc”, a declarat șefa executivului comunitar.

 

Klaus Iohannis: Personal, nu consider că acesta este de o idee bună

 

O reacție în acest sens a venit și din partea președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului este de părere că această propunere poate crea ”un cadru de discriminare”.

”Personal, nu consider că acesta este de o idee bună. Prin acesta s-ar crea un cadru de discriminare care este, pur și simplu, inacceptabil. Eu sunt de părere că trebuie să existe un certificat de vaccinare și acest certificat va exista și la noi, însă el trebuie folosit pentru motive medicale. Persoana care primește un certificat, știe când a primit prima doză de vaccin, i se scrie acolo când va primi a doua doză de vaccin și așa mai departe. Deci sunt date importante pentru medicul de familie, pentru medicul curant sau pentru oricine dacă persoana ajunge, de exemplu, la urgențe. Însă să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărțim populația Europei în două, cei care au fost deja vaccinați și cei care încă nu au fost vaccinați, nu mi se pare un lucru bun”, a spus Klaus Iohannis.

 

Citeşte mai multe despre:   Uniunea Europeana,   vaccinare anti-COVID-19,   campanie de vaccinare