Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Oficialitățile de la Fukushima au declarat o situație de urgență: Apa radioactivă se revarsă în ocean

Oficialitățile de la Fukushima au declarat o situație de urgență: Apa radioactivă se revarsă în ocean

Apa puternic radioactivă care se revarsă în ocean de la centrala nucleară de la Fukushima, afectată de un cutremur și un tsunami în urmă cu doi ani, a creat o ”situație de urgență” cu care operatorul său se luptă să o controleze, potrivit unui oficial al autorității nucleare japoneze, relatează Le Figaro.

Apa contaminată, care a atins o barieră în subsol, este pe punctul de a ieși la suprafață și a depășit limitele legale de flux radioactiv”, a anunțat Shinji Kinjo, responsabil al grupului de muncă aș Autorității de Reglementare Nucleară (NRA).

Contra-măsurile găsite de operatorul centralei, Tokyo Electric Power (TEPCO) nu sunt decât o soluție temporară și nu realizează cât este de grav”, a precizat el.

TEPCO a fost aspru criticat pentru modul în care s-a pregătit pentru catastrofa din 2011.  

Încă nu se știe cu certitudine amploarea amenințării reprezentate de apa contaminată care ar putea ieși la suprafață.

În primele săptămâni după catastrofă, guvernul japonez a autorizat TEPCO să deverse de urgență mii de tone de apă contaminată în Pacific. Dar, difuziunea acelor ape toxice a fost criticată de țările vecine cât și de pescarii japonezi. Apoi, compania de electricitate a promis că nu va mai deversa apă iradiată fără consințământul localităților vecine.