Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Detalii ŞOC despre incidentul militar din Marea Azov: La bordul navelor capturate de ruşi se aflau SPIONI ucraineni. Ce misiune aveau aceştia

Detalii ŞOC despre incidentul militar din Marea Azov: La bordul navelor capturate de ruşi se aflau SPIONI ucraineni. Ce misiune aveau aceştia

Un articol de: - 27 Noi 2018, 18:41
Detalii ŞOC despre incidentul militar din Marea Azov: La bordul navelor capturate de ruşi se aflau SPIONI ucraineni. Ce misiune aveau aceştia Externe

Detalii surprinzătoare cu privire la indicentul militar dintre Rusia şi Ucraina din Marea Azov ies la iveală.
Kievul a confirmat marţi că la bordul celor trei nave ale marinei ucrainene sechestrate duminică de gărzile de coastă ruse înainte de a intra în strâmtoare Kerci se aflau ofiţeri ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). 
Mai mult, unul dintre aceşti ofiţeri a fost rănit de un obuz lansat dintr-un avion rusesc, potrivit autorităţilor ucrainene.

Ofiţerii SBU sunt angajaţi ai Departamentului de contrainformaţii şi îndeplineau sarcini oficiale privind asigurarea contrainformativă a grupului naval al marinei ucrainene, scrie Agerpres, citând agenţiile de presă DPA şi Unian.
'În cei peste patru ani de agresiune rusă, ofiţerii de contrainformaţii militare acţionează "umăr la umăr" pe linia frontului cu alţi militari ai forţelor armate ucrainene, ai Gărzii Naţionale şi Sericiului pentru frontiera de stat', se menţionează într-un comunicat oficial.

SBU a precizat că ia 'toate măsurile necesare în zona sa de responsabilitate pentru eliberarea cetăţenilor ucraineni capturaţi pe cele trei nave sechestrate duminică în apropiere de strâmtoarea Kerci, în Marea Neagră, pentru a-i reda familiilor lor'.

Ruşii susţin că ofiţerii SBU aflaţi pe navele ucrainene aveau ca sarcină să incite un răspuns militar de partea rusă în strâmtoarea Kerci
'Ei au recunoscut că aveau drept sarcină specială să acţioneze în acest sens', afirmase luni adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate, reiterând poziţia guvernului rus că incidentul de duminică a fost provocare.

Marţi, directorul SBU, Vasili Griţak, a reacţionat şi a susţinut că faptul că unii oficiali ruşi au fost 'surprinşi' de prezenţa reprezentanţilor SBU pe navele sechestrate nu înseamnă că Rusia, ţara agresoare, nu are şi ea astfel de practici, potrivit agenţiei ucrainene Unian.
Ceea ce surprinde cu adevărat este faptul că împotriva celor trei nave ale marinei ucrainene, Rusia a utilizat şase nave ale gărzilor sale de coastă, subordonate FSB, şi alte patru vase militare, plus avioane şi elicoptere militare.

Conform informaţiilor operative ale SBU, un avion de vânătoare rusesc a lansat împotriva navelor ucrainene două rachete fără ghidare, ca urmare un ofiţer ucrainean de contrainformaţii a fost rănit.

Gărzile de coastă ruse  au capturat duminică 23 de membri ai echipajelor de pe cele trei nave ucrainene, după ce au deschis focul asupra acestora. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.
Rusia susţine că navele ucrainene ar fi intrat ilegal în apele sale teritoriale. Ucraina consideră Crimeea drept teritoriu al său, provizoriu ocupat.

Citeşte mai multe despre:   Ucraina,   Rusia,   SBU,   Marea Azov,   Kerci,   crimeea