Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe OMS: Ar putea fi posibil ca noul coronavirus să se transmită și pe calea aerului, mai ales în spații aglomerate și prea puțin aerisite

OMS: Ar putea fi posibil ca noul coronavirus să se transmită și pe calea aerului, mai ales în spații aglomerate și prea puțin aerisite

Un articol de: Vladimir Ionescu - 10 Iul 2020, 11:07
OMS: Ar putea fi posibil ca noul coronavirus să se transmită și pe calea aerului, mai ales în spații aglomerate și prea puțin aerisite foto: Pixabay Externe

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, joi, că noul coronavirus s-ar putea transmite și prin aer în spații închise, după ce peste 200 de oameni de știință au cerut entității să lămurească aspectul, potrivit Euronews. Anunțul vine la câteva zile distanță de momentul în care administrația Trump demara retragerea formală a SUA din OMS, pe care o acuză că este „marioneta Chinei” și că nu a gestionat corespunzător pandemia de COVID-19, și pe care o vă lăsa, astfel, fără cel mai mare donator.
 

OMS, despre transmiterea noului coronavirus pe calea aerului


 

Încă de acum ceva vreme, OMS preciza că principala formă de răspândire a noului coronavirus provine din particulele eliminate și inhalate prin respirație, care sunt transmise odată cu contactul apropiat cu o persoană infectată, și că ne putem îmbolnăvi pe calea aerului doar în timpul procedurilor medicale care generează aerosoli. Deși virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, el poate intra în corp prin ochi, nas și gură - mâinile ar putea intra in contact cu suprafețe contaminate de virus, răspândidu-se ulterior în tot corpul.

Totuși, în cea mai recentă luare de poziție, OMS susține că transmiterea pe calea aerului în zone aglomerate și prea puțin aerisite „nu trebuie scoasă din calcul”. Anumite studii sugerează că această posibilitate în principal în „spații aglomerate închise... spre exemplu, în restaurante și în sălile de fitness”, susține OMS. De altfel, instituția globală comenta subiectul și marți, când anunța că există „probe emergente” în acest sens.

Acest lucru ar putea însemna că aerosolii cu virus pot rămâne infecțioși în aer pentru o perioadă determinată de timp. Cu toate acestea, alte studii resping prezența de ARN viral în aer, în afara procedurilor medicale, a explicat OMS, adăugând că este nevoie de mai multe cercetări pentru o poziție edificatoare.
 

Scrisoare deschisă lansată de 239 de experți, pentru a recunoaște potențialul acestei căi de răspândire


 

Anunțul OMS vine după publicarea unei scrisori deschise într-un jurnal academic, prin care se lansa un apel „de recunoaștere a potențialului de transmitere pe calea aerului” către comunitatea medicală. Mesajul a fost girat de 239 de experți din sector.

„Există un potențial semnificativ pentru inhalarea virușilor expuși prin particule microscopice (microparticule) de respirație, la distanțe mici și medii (până la câțiva metri sau de mărimea unei camere), și facem lobby pentru utilizarea măsurilor preventive, astfel încât să fie diminuată această rută de transmitere pe calea aerului”, susțin doctorii, în scrisoarea deschisă.

„Spălatul pe mâini și distanța socială sunt potrivită, dar în opinia noastră, insuficiente pentru a asigura protecția” de virus, mai spun aceeași autori.

Într-o altă ieșire publică a organismului sanitar gloal, joi, directorul general Tedros Adhanom Ghereyesus a numit o comisie pentru evaluarea experienților deprinse din răspunsul la pandemia de coronavirus. Comisia va fi condusă de Helen Clark, fost premier în Noua Zeelandă, și Ellen Johnson Sirleaf, fost președinte liberian și laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

„Cu toții trebuie să privim în oglindă - OMS, fiecare stat membru, toți cei implicați în răspuns. Toată lumea”, a afirmat Tedros.VEȘTI BUNE! Kaufland are o SURPRIZĂ pentru clienţi în fiecare zi, la ora 12.00

Citeşte mai multe despre:   OMS,   Donald Trump