Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Omul de afaceri acuzat că ar fi orchestrat asasinarea jurnalistului Jan Kuciak și a logodnicei sale, achitat de o instanță din Slovacia / Dubla crimă oripila o țară întreagă și cutremura scena politică

Omul de afaceri acuzat că ar fi orchestrat asasinarea jurnalistului Jan Kuciak și a logodnicei sale, achitat de o instanță din Slovacia / Dubla crimă oripila o țară întreagă și cutremura scena politică

Un articol de: Vladimir Ionescu - 03 Sep 2020, 17:41
Omul de afaceri acuzat că ar fi orchestrat asasinarea jurnalistului Jan Kuciak și a logodnicei sale, achitat de o instanță din Slovacia / Dubla crimă oripila o țară întreagă și cutremura scena politică foto: Hepta.ro / DPA Images / Jaroslav Nov Externe

Un complet de judecători din Slovacia l-a achitat, joi, pe omul de afaceri acuzat că ar fi orchestrat asasinarea jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kusnirova, transmite Euronews.
 

Dubla crimă oripila o țară întreagă și cutremura scena politică


 

Jan Kuciak și Martina Kusnirova au fost împușcați fatal la ei acasă, în urmă cu doi ani, iar crimele tulburau o țară întreagă. Odată cu asasinarea celor doi au izbucnit proteste fără precedent de la „Revoluția de Catifea” din Cehoslovacia anului 1989.

Manifestațiile au fost urmate de o adevărată criză politică, iar guvernul de coaliție condus de Robert Fico s-a prăbușit, în timp ce șeful poliției naționale a fost îndepărtat din funcție.

În ultima perioadă a vieții sale, Jan Kuciak a tot scris despre afacerile lui Marian Kocner, precum și despre legăturile dintre mafia italiană și anturajul premierului de la acea vreme, Robert Fico.
 

Omul de afaceri acuzat că ar fi orchestrat asasinarea jurnalistului Jan Kuciak și a logodnicei sale, achitat de o instanță din Slovacia


 

Judecătoarea Ruzena Sabova a anunțat verdictul, la Pezinok, joi, invocând o lipsa probelor pentru dovedirea vinovăției. Judecătorii i-au achitat pe omul de afaceri Marian Kocner și Alena Zsuzsova de implicare în asasinate.

Un al treilea om din tabăra apărării, Tomas Szabo, care era acuzat că a fost prezent la locul crimei și că a fost cel care a condus mașina cu care s-a plecat de acolo, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.

Cu toate acestea, procurorii ar putea face apel.

Vorbind cu jurnaliștii în fața tribunalului, mama lui Kusnirova, Zlatica Kusnirova, și-a exprimat îndoielile cu privire la verdict.

„Am sperat că nu vor fi eliberați. Nu înțeleg decizia curții, dar este una rea. Se pare că justiția încă nu a început să domnească în Slovacia”, a spus femeia.Carantină obligatorie pentru toţi aceşti români. Vor sta în case pentru 14 zile

Mama logodnicei lui Jan Kuciak a adăugat că familia sa va ataca verdictul la Curtea supremă a Slovaciei.

La rândul său, Jozef Kuciak, tatăl jurnalistului ucis, a afirmat că spera că instanța va lua în calcul noile probe trimise de procurori.

„Tot ce mai rămăsese era încrederea că în cele din urmă adevărul va prevala”, a afirmat el.

Procurorii ceruseră pedepse de 25 de ani de închisoare pentru toți cei trei acuzați.

Kocner, un om de afaceri care a fost deja condamnat la 19 ani de închisoare într-un al dosar, fusese acuzat că a ordonat asasinatele, în timp ce ceilalți doi fuseseră acuzați de complicitate. Toți trei au pledat nevinovați cu privire la uciderea lui Kuciak și Kusnirova.

Alte două persoane și-au aflat deja sentințele pentru rolul lor în asasinate, printre care și fostul soldat Miroslav Marcek, care a pledat vinovat pentru comiterea crimelor. El a primit 23 de ani de închisoare, în ianuarie 2020.

Marian Kocner a fost găsit vinovat, în februarie 2020, într-un dosar de fraudă, și a fost condamnat la 19 ani de închisoare, dar atacă decizia la instanțele superioare.

 

Citeşte mai multe despre:   Jan Kuciak