Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe OMV va trebui să plătească Gazprom o SUMĂ URIAŞĂ ca să foreze în Siberia. Cine s-a opus schimbului de active între cei doi giganţi

OMV va trebui să plătească Gazprom o SUMĂ URIAŞĂ ca să foreze în Siberia. Cine s-a opus schimbului de active între cei doi giganţi

Un articol de: B1.ro - 04 Oct 2018, 12:04
OMV va trebui să plătească Gazprom o SUMĂ URIAŞĂ ca să foreze în Siberia. Cine s-a opus schimbului de active între cei doi giganţi Externe

Grupul austriac OMV va trebui să plătească ruşilor de la Gazprom o sumă uriaşă pentru a putea fora în continuare la un imens zăcământ de petrol şi gaze din Siberia.

În decembrie 2016, cei doi giganţi au semnat un acord de bază privind schimbul unor active, potrivit căruia Gazprom va primi o participaţie de 38,5% din acţiunile companiei OMV (NORGE) AS, o companie concentrată pe explorarea şi producţia de petrol în Norvegia. În schimb, OMV primea o participaţie de 24,98% într-un proiect destinat dezvoltării blocurilor 4 şi 5 ale formaţiunii Achimov, parte a zăcământului de petrol şi gaz Uregoy din Siberia

În luna martie a acestui an, directorul general de la OMV, Rainer Seele, declara că se aşteaptă la finalizarea acordului de schimb de active cu Gazprom până la finele lui 2018.

Doar că Norvegia nu a fost de acord cu acest schimb de active, care ar fi permis Gazprom accesul la resursele din platoul său continental, anunţă economica.net.

OMV va oferi acum bani cash pentru a păstra participaţia luată de la Gazprom. Părţile nu au publicat valoarea tranzacţiei, preţul fiind încă subiect de negociere, dar presa austriacă spune că OMV va plăti ruşilor circa un miliard de dolari pentru participaţia din Siberia.

"OMV va merge acum pe o soluţie financiară cu Gazprom. Nu vom mai fi dependenţi de decizia Norvegiei şi negociem direct cu partenerul rus bazele unei tranzacţii financiare. Vom intra singuri în acest mare câmp gazier. Va fi nevoie doar de autorizarea Rusiei", a spus şeful OMV, Rainer Seele.

Conform detaliilor publicate în 2016, prin achiziţia participaţiei la blocurile din Siberia grupul austriac are acces la rezerve de 560 de milioane de barili echivalent petrol, ceea ce asigură o producţie suplimentară de 70-80.000 de barili pe zi, adică o creştere de 20% a producţiei grupului austriac.

Norvegia este al doilea mare furnizor de gaze naturale al Europei, după Rusia. 

Povestea îngrozitoare din spatele acestei fotografii. Nici după 30 de ani nu a fost deslușit MISTERUL(FOTO)

Citeşte mai multe despre:   Norvegia ,   OMV,   Gazprom,   Siberia,   Achimov