Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe ONU: Atacul de la Mazar-i-Sharif nu va afecta prezența Națiunilor Unite în Afganistan

ONU: Atacul de la Mazar-i-Sharif nu va afecta prezența Națiunilor Unite în Afganistan

Atacul asupra birourilor ONU de la Mazar-i-Sharif nu va afecta prezenţa Naţiunilor Unite în Afganistan, dar personalul va fi transferat temporar la Kabul, până la refacerea sediului local, potrivit reprezentantului special al secretarului general ONU, Staffan de Mistura, citat de AFP. Prezent la o conferinţă de presă desfăşurată la Kabul, de Mistura a declarat că atentatul de vineri, soldat cu moartea a şapte membri ai personalului ONU, "nu va afecta prezenţa şi activităţile ONU în această perioadă delicată şi crucială".

Oficialul a anunţat că 11 angajaţi expatriaţi vor fi transferaţi în capitală, întrucât complexul de birouri de la Mazar-i-Sharif a fost complet distrus.

"Nu este vorba despre o evacuare. Este un transfer temporar, deoarece birourile nu mai pot fi folosite. Suntem pregătiţi să revenim (la Mazar-i-Sharif) imediat ce ne vom putea reinstala într-un birou cu condiţii de securitate adecvate", a precizatde Mistura.

"Vom urmări situaţia în întreaga ţară, iar prioritatea este securitatea: vom decide ulterior, în funcţie de circumstanţe, transferuri pe teritoriul ţării, însă nu şi în afara acesteia", a adăugat de Mistura.

Oficialul a precizat că atacul de vineri a fost declanşat de insurgenţi infiltraţi printre manifestanţi, veniţi din provincii aflate la distanţă şi care sunt probabil şi autorii asasinării celor trei membri europeni ai personalului ONU şi a celor patru gărzi nepaleze.

"Insurgenţii, probabil între şapte şi 15 (...) s-au infiltrat printre manifestanţi", iar unii dintre ei erau înarmaţi, a spus Staffan de Mistura, adăugând că unii dintre aceştia au început să arunce pietre în direcţia clădirii ONU, incitând mulţimea să le urmeze exemplul.

"Din ceea ce am putut reconstitui (...), cei care i-au ucis pe colegii mei sunt insurgenţi infiltraţi", a afirmat acesta, precizând că aceştia aveau asupra lor arme de calibru mic, similare celor cu care au fost ucişi angajaţii ONU.

Oficialul a declarat că, pentru a-i identifica pe insurgenţi, se bazează pe mărturiile angajaţilor afgani ai ONU şi pe declaraţiile unora dintre manifestanţii arestaţi, care au recunoscut că au participat la uciderea membrilor ONU. Potrivit mărturiilor, insurgenţii ar fi venit din alte provincii, înm principal Kapisa şi Kandahar.

Protestul de vineri de la Mazar-i-Sharif a venit ca reacţie împotriva gestului unui pastor extremist american, care a incendiat în SUA, un exemplar al Coranului. Printre victime s-a afltat şi cetăţeanul român Filaret Moţco, un expert internaţional care lucra la biroul ONU din Mazar-i-Sharif

 

Citeşte mai multe despre:   ONU,   Afganistan