Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Operațiune FBI: Materiale nucleare de la mafia moldoveană pentru ISIS (VIDEO)

Operațiune FBI: Materiale nucleare de la mafia moldoveană pentru ISIS (VIDEO)

Un articol de: - 07 Oct 2015, 13:23
Operațiune FBI: Materiale nucleare de la mafia moldoveană pentru ISIS (VIDEO) Foto dcnews.ro Externe

Autoritățile unor state din Europa de Est, care colaborează cu FBI, au descoperit în ultimii cinci ani patru tentative de vânzare de materiale radioactive unor elemente extremiste din Orientul Mijlociu, în care au fost implicate grupări criminale cu conexiuni rusești informează Washington Post.

Ultimul caz s-a petrecut în luna februarie din 2015, când un traficant a oferit spre vânzare o cantitate mare de cesiu, marfă ce urma să ajungă la un cumpărător din cadrul grupului Stat Islamic. Acesta e atât de puternic încât poate contamina mai multe cartiere dintr-un oraș.

"Organizaţii criminale, dintre care unele având legături cu succesorul fostului KGB (FSB - Serviciul Federal de Securitate al Rusiei), deţin o piaţă neagră înfloritoare de materiale nucleare în Republica Moldova, o ţară mică şi săracă din Europa de Est" au declarat anchetatori moldoveni.

Ruptura de cooperare dintre Rusia și Occident a condus la faptul că a devenit mult mai greu de urmărit rutele traficanților pe piața neagră.

Operațiunile din Republica Moldova stau la baza unui parteneriat între FBI și o mică echipă de anchetatori moldoveni, care timp de cinci ani au trecut de la ignoranță cvasitotală privind piața neagră a materialelor radioactive la patru acțiuni oprative.

"În epoca Statului Islamic, este extrem de înspăimântător să existe traficanţi reali de materiale pentru bombe nucleare care ar avea legături cu cumpărători reali", spune Matthew Bunn, profesor la Harvard, care a realizat un studiu secret în timpul administraţiei Clinton privind securitatea arsenalului militar al Rusiei.

Operațiune FBI: Materiale nucleare de la mafia moldoveană pentru ISIS


 

Citeşte mai multe despre:   FBI,   isis