Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Oportunitatea lansării unei monede digitale oficiale, analizată de Marea Britanie

Oportunitatea lansării unei monede digitale oficiale, analizată de Marea Britanie

Un articol de: Irina Mina - 20 Apr 2021, 08:37
Oportunitatea lansării unei monede digitale oficiale, analizată de Marea Britanie Foto. Hepta - DPA Images / John Sibley Externe

Ministrul britanic de finanțe, Rishi Sunak, a cerut luni Băncii Angliei să analizeze oportunitatea lansării unei monede digitale susţinută de banca centrală, numită Britcoin, cu scopul de a contracara problemele implicate de criptomonede precum bitcoin.

O versiune digitală a lirei sterline, susținută de Banca Angliei, ar putea permite companiilor și consumatorilor să dețină conturi direct la bancă și să le ocolească altele atunci când efectuează plăți, sporind rolul creditorilor în sistemul financiar.

„Lansăm un nou grup de lucru între Trezorerie și Banca Angliei pentru a coordona lucrările exploratorii asupra unei monede digitale potențiale a băncii centrale (CBDC)”, a declarat Sunak într-o conferință din industria financiară, scrie Reuters.

Curând după aceea, Sunak a scris pe Twitter un singur cuvânt „Britcoin” ca răspuns la anunțul ministerului de finanțe cu privire la grupul de lucru.

Alte bănci centrale se gândesc, de asemenea, să stabilească versiuni digitale ale propriilor valute, lărgind în esență accesul la fondurile băncii centrale pe care doar băncile comerciale le pot folosi în prezent. Acest lucru ar putea accelera plățile interne și externe și ar reduce riscurile de stabilitate financiară.

China este lider în lansarea unui CBDC. Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a declarat că studiază o formă electronică de numerar pentru a completa bancnotele și monedele, dar orice lansare este încă la câțiva ani distanță.

Banca Angliei a declarat că o versiune digitală a lirei sterline nu va înlocui nici numerarul fizic, nici conturile bancare existente.

"Guvernul și Banca Angliei nu au luat încă o decizie cu privire la introducerea unui CBDC în Marea Britanie și se vor angaja pe scară largă cu părțile interesate cu privire la beneficiile, riscurile și practicile de a face acest lucru", a declarat instituția.

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a declarat anterior că Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă, nu reușește să acționeze ca un stoc stabil de valoare sau ca un mod eficient de a face tranzacții, făcându-l inadecvat să servească drept monedă și un pariu riscant pentru investitori.Veste de ultimă oră despre Oana Sârbu! (FOTO)

Băncile centrale au avut, de asemenea, o imagine slabă a eforturilor depuse de Facebook pentru a-și crea propria monedă digitală.

Chiar și așa, criptomonedele au primit un interes tot mai mare din partea instituțiilor financiare principale, iar bitcoinul a atins un record de aproape 65.000 de dolari pe 14 aprilie, de zece ori în decursul unui an.

 

Citeşte mai multe despre:   Marea Britanie,   criptomonede,   Britcoin