Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Viktor Orban, despre viitorul european al partidului său: ”Vreau ca PPE să câştige alegerile, dar după aceea va exista o dezbatere despre direcţia pe care o va lua”

Viktor Orban, despre viitorul european al partidului său: ”Vreau ca PPE să câştige alegerile, dar după aceea va exista o dezbatere despre direcţia pe care o va lua”

Un articol de: Sebastian Pricop - 24 Mai 2019, 18:14
Foto: Premierul Ungariei, Viktor Orban Externe

Premierul Viktor Orban dă semne că ar putea să cadă la pace cu grupul popularilor europeni din care a fost suspendat în urma declaraţiilor dure la adresa Bruxelles-ului şi a campaniei pornite la adresa liderilor europeni. 

Liderul de la Budapesta a arătat că doreşte ca PPE să obţină cele mai multe mandate în viitorul Parlament European, dar după vrea o dezbatere privind direcţia în care vrea să meargă mai departe privind politicile europene.

”Vreau ca PPE să câştige alegerile pentru Parlamentul European, dar după aceea va exista o dezbatere despre direcţia pe care o va lua”, a declarat Orban, într-un interviu acordat cotidianul german Bild. 

Acesta a subliniat că viitorul Fidesz în PPE va depinde doar de PPE şi direcţia în care vrea să meargă, avertizând privind unirea unirii forţelor de stânga, care plănuiesc un ”socialism european”, al cărui preţ va fi plătit de germani şi de central-europeni.

Acesta a dat vina pe membrii PPE din ţările scandinave şi din Benelux pentru tensiunile din PPE şi campania de excludere a Fidesz. 

Orban nu a avut cuvinte de bine de spus nici despre Manfred Weber, candidatul PPR pentru preşedinţia Comisiei Europene. Premierul maghiar a precizat că că este un lider slab, care ”nu este dispus să lupte pentru valorile lui". Cu toate acestea, nu a dat numelui niciunui alt posibil viitor lider al Comisiei Europene.

Despre George Soros, Orban a susținut că disputa sa cu miliardarul american nu are nimic de-a face cu antisemitismul, ci cu ”capitalismul de cazinou, ONG-urile cu finanţare opacă, cu interese politice şi cu speculatori”. În Ungaria, a continuat el, există toleranţă zero faţă de antisemitism, iar "comunitatea evreiască este, probabil, în cea mai mare siguranţă din Europa".

În acelaşi interviu, premierul ungar a insistat că axa germano-franceză nu mai există: ”Franţa, Germania şi ţările de la Vişegrad: aşa arată noua geometrie a Europei”, a afirmat el, subliniind că statele grupului de la Vişegrad au o alianţă politică, emoţională şi economică durabilă. Cândva, şi Germania va recunoaşte că aparţine acestui grup central-european, iar 'aceasta va schimba politica în Europa”, a mai spus Viktor Orban.

Momentan, Fidesz a fost doar suspendat din Grupul popularilor-europeni, urmând ca discuţiile privind viitoare relaţie să aibă loc după alegeri. Numeroase voci vorbesc însă de o apropiere a lui Orban de grupul pe care îl fondează Matteo Salvini cu Marine le Pen.
 

Citeşte mai multe despre:   Viktor Orban,   Ungaria