Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Organismul de reprimare compus din infractori îmbrăcaţi în negru şi cu embleme cu cranii umane. Ce instrument a înfiinţat Nicolás Maduro pentru a-şi teroriza propria populaţie (FOTO)

Organismul de reprimare compus din infractori îmbrăcaţi în negru şi cu embleme cu cranii umane. Ce instrument a înfiinţat Nicolás Maduro pentru a-şi teroriza propria populaţie (FOTO)

Un articol de: Tudor Ionescu - 19 Feb 2020, 23:16
Sursă foto: Twitter / @NicolasMaduro Galerie foto (3) Externe

Preşedintele contestat al Venezuelei, Nicolás Maduro, şi-a dat acordul pentru înrolarea de condamnaţi în aşa-numita "Forţa de Acţiune Specială" (FAES), un organism care, teoretic, activează chiar din cadrul poliţiei venezuelene şi al cărui scop este de a-i elimina pe oponenţii regimului, este relatează Reuters.

Organismul a fost creat în 2017 şi până la această oră este responsabil pentru cel puţin câteva sute de crime. De-a lungul timpului, FAES a fost acuzată că foloseşte tortura şi execuţiile pe loc împotriva oponenţilor politici ai lui Nicolás Maduro şi împotriva populaţiei. Membri săi poartă uniforme nergre cu embleme cu cranii umane şi pe care nu sunt menţionate numele purtătorului. Iar ofiţerii rămân anonimi, chiar şi după comiterea unor crime.

Detaliile legate de natura "Forţei de Acţiune Specială" (FAES) au ieşit la iveală într-o instanţă de judecată în care se desfăşoară un proces legat de uciderea a doi bărbaţi, în martie 2019, care întâmplător erau chiar membri ai poliţiei. 

Practic, în cadrul poliţiei venezuelene a fost creat un organism compus din persoane trimisă după gratii de aceeaşi poliţie. Potrivit unei legi din 2009, însă, înrolarea de condamnaţi în poliţie este interzisă. Şi chiar şi criteriile declarate de selecţie ale FAES includ lipsa unui cazier şi existenţa "unor valori morale bune".

Comandantul "Forţei de Acţiune Specială" (FAES) a indicat, pentru Reuters, ca la momentul în care sunt aleşi, membri organismului trecut printr-un "proces de selecţie" şi ulterior, printr-un "antrenament special". El a refuzat să facă vreun comentariu privitor la presupusa prezenţa a unor infractori în rândurile poliţiei.

Inclusiv membri poliţiei par a fi conştienţi de rolul FAES.

"FAES prefera anonimitatea. O mască instalaează mai multă teroare atunci când nu ştii cine se află în spatele ei", a precizat un angajat al poliţiei.

Foto: Prșsedintele contestat al Venezuelei, Nicolás Maduro (sursă foto: Twitter / @NicolasMaduro)

Informaţii cu privire la uciderea oponenţilor lui Nicolás Maduro exista încă din 2018, însă este pentru prima dată când apar detalii concrete despre unul dintre principalele organisme utilizate de regimul acestuia pentru a-şi consolida autoritatea.

În iulie 2019, un raport conceput de Organizaţia Naţiunilor Unite arată faptul că autorităţile venezuelene au folosit strategii de terorizare a populaţiei şi că au ucis, fără procese prealabile, un număr "şocant" de oponenţi, totul cu scopul păstrării puterii.

Potrivit declaraţiilor de la acea dată ale Comisarului ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, oponenţii regimului Maduro sunt arestaţi şi împuşcaţi, iar locul faptei este ulterior alterat pentru a da impresia că victima s-a opus poliţiei.

Doar în 2018, ar fi fost ucise 5.287 de persoane pentru "rezistenţă la autoritate", iar în primele cinci luni ale lui 2019 au fost ucise alte 1.569 de persoane. Această ultimă cifră fiind dată chiar de către guvernul venezuelean, prin urmare poate fi văzută cu o oarecare doză de scepticism.

Foto: Prșsedintele contestat al Venezuelei, Nicolás Maduro (sursă foto: Twitter / @NicolasMaduro)

Cu Nicolás Maduro la conducerea Venezuelei, ţara a intrat într-o criză economică, politică şi socială fără precedent, atât în istoria ei, cât și în cea Americii de Sud.

Mandatul de preşedinte al lui Nicolás Maduro a fost presărat cu numeroase acuzaţii corupție sistemică, de arestări abuzive, de tratament abuziv al oponenţilor politici, precum şi de uciderea a sute de protestatari în timpul masivelor demonstrații din urmă cu câțiva ani.

În schimb, Nicolás Maduro a pus problemele economice ale ţării pe seama sancţiunilor economice impuse de Statele Unite. Asta deşi, tot Maduro a fost cel care a aplicat o serie de măsuri dezastruoase pentru economia de tip socialist a Venezuelei - precum triplarea salariilor bugetarilor, decizie ce a crescut şi mai mult inflaţie.

Paradoxal este şi faptul că Venezuela deţine cea mai mare rezervă de petrol din lume. Şi chiar dacă este vorba de un petrol de o calitate inferioară celui din Libia, de exemplu, el tot ar fi mai mult decât suficient să acopere necesităţile de consum ale ţării.
 

Citeşte mai multe despre:   Nicolas Maduro,   Venezuela