Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Organizare ca la carte: Statul Islamic are servicii secrete (VIDEO)

Organizare ca la carte: Statul Islamic are servicii secrete (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 05 Aug 2016, 09:50
Organizare ca la carte: Statul Islamic are servicii secrete (VIDEO) Foto: jurnaliștii.ro Externe

Organizaţia teroristă Stat Islamic are la dispoziţie un serviciu secret care se ocupă de pregătirea atentatelor sângeroase din Occident şi cu antrenarea islamiştilor care le comit.

Informaţia a fot dezvăluită de jurnaliştii publicaţiei The New York Times şi confirmată de oficiali din serviciile de informaţii europene şi americane.

Serviciul secret se numeşte Emni şi a fost creat iniţial ca o poliţie internă care asigură disciplina în rândul jihadiştilor şi să identifice eventuali spioni.

A devenit însă, în timp, o forţă care coordonează operaţiunile externe ale ISIS, având ca scop exportarea terorismului, potrivit unor documente obţinute de NYT de la serviciile de informaţii belgiene, germani şi austriece.

Mai mulţi adepţi ISIS capturaţi în Europa au povestit că Emni este un serviciu structurat pe mai multe nivele, controlat de sirianul Abu Muhammad al-Adnani. Născut în oraşul Binnish, din nordul Siriei, al-Adnani ar avea 39 de ani, iar Departamentul american de Stat a pus o recompensă de cinci milioane de dolari pe capul său.

Al-Adnani are în subordine locotenenţi responsabili cu planificarea atacurilor în diferite regiuni ale lumii. Printre aceştia s-ar fi aflat şi Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor din noiembrie de la Paris, care a fost ucis la câteva zile după atacuri.

„Este o strategie operaţională creativă şi interesantă să poţi să te bazezi pe cineva ca Abaaoud, care are propria sa reţea în străinătate. I-au oferit autonomie privind tactica şi strategia, chiar dacă operaţiunea în ansamblu a avut nevoie de aprobarea conducerii Statului Islamic”, a spus  Jean-Charles Brisard, preşedintele Centrului pentru Analiza Terorismului de la Paris, potrivit nyt.com.

Doi indivizi, un francez şi un sirian, joacă un rol direct în identificarea combatanţilor trimişi în străinătate, în alegerea ţintelor şi în organizarea logistică a teroriştilor, inclusiv în ceea ce priveşte plata traficanţilor de migranţi care i-au dus pe islamişti în Europa.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Emni selectează de regulă agenţii în funcţie de naţionalitate şi îi grupează în funcţie de limba vorbită în unităţi mai mici, ai căror membri se întâlnesc uneori abia cu o zi înainte de plecarea în străinătate.

Anchete ale serviciilor secrete arată că agenţi ai Emni activează în Austria, Germania, Spania, Liban, Tunisia, Bangladesh, Indonezia şi Malaysia. Alte câteva sute de agenţi se află în Turcia.

Citeşte mai multe despre:   isis,   servicii secrete,   Occident