Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe OSDO: Gruparea jihadistă Stat Islamic antrenează piloți cu ajutorul a trei avioane capturate de la armata siriană

OSDO: Gruparea jihadistă Stat Islamic antrenează piloți cu ajutorul a trei avioane capturate de la armata siriană

Un articol de: - 17 Oct 2014, 19:14
OSDO: Gruparea jihadistă Stat Islamic antrenează piloți cu ajutorul a trei avioane capturate de la armata siriană Foto: alarabiya.net Externe

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO) a anunțat, vineri, că gruparea Statul Islamic foloseşte trei avioane militare capturate de la armata siriană pentru a antrena piloţi, cu sprijinul unor foşti membri ai armatei irakiene din timpul lui Saddam Hussein, relatează AFP.

"SI dispune de trei avioane, cel mai probabil de tip MIG 21 şi MIG 23, capabile să zboare. Aceste aparate au fost capturate de pe aeroporturile militare siriene aflate în prezent sub controlul SI în provinciile Alep şi Rakka (nord)", potrivit organizaţiei, care se bazează pe o amplă reţea de informatori în Siria.

"Foşti ofiţeri ai armatei irakiene (dizolvată după înlăturarea lui Saddam Hussein de la putere-n.r.) supraveghează sesiunile de antrenament pe aeroportul militar Al-Jarrah", aflat sub controlul SI şi situat la est de oraşul Alep, a adăugat OSDO.

După dizolvarea armatei irakiene de către Statele Unite, foste cadre sunnite s-au alăturat aripii irakiene a Al-Qaida, devenită ulterior Stat Islamic în Irak. Această grupare a proclamat în iunie un "califat" în teritoriile pe care le controlează în Siria şi Irak, după ofensive declanşate în cele două ţări.

Mai mulţi martori au informat OSDO că au văzut de mai multe ori avioane zburând la altitudine mică pentru a nu fi reperate de radare, după ce decolaseră de pe aeroportul Al-Jarrah.

Două dintre aparate au fost luate de la Tabqa, un aeroport militar situat în provincia Rakka, capturat de SI în vară, în urma unor confruntări violente în care sute de soldaţi au murit.

De la începutul acestui an, jihadiștii controlează trei aeroporturi militare din Siria. Pe lângă Tabqa şi Al-Jarrah, aceştia au capturat şi aeroportul din Buqamal, din estul ţării, iar în prezent încearcă să îl cucerească pe cel din Kweiris, din apropiere de Alep.

OSDO nu a fost în măsură să verifice dacă jihadiştii dispun de rachete care pot fi folosite la atacuri aeriene.

Citeşte mai multe despre:   Stat Islamic,   piloti