Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Papa Francisc se aliniază liderilor religioși care condamnă transformarea Bazilicii Sfânta Sofia în moschee

Papa Francisc se aliniază liderilor religioși care condamnă transformarea Bazilicii Sfânta Sofia în moschee

Un articol de: Vladimir Ionescu - 12 Iul 2020, 15:22
Papa Francisc se aliniază liderilor religioși care condamnă transformarea Bazilicii Sfânta Sofia în moschee Foto: instagram.com/franciscus Externe

Papa Francisc a afirmat, duminică, că a fost rănit de decizia Turciei de a transforma muzeul Bazilica Sfânta Sofia în moschee, alăturându-se astfel numeroșilor lideri religioși din toată lumea care au condamnat hotărârea regimului Erdogan.

 

Papa Francisc se aliniază liderilor religioși care condamnă transformarea Bazilicii Sfânta Sofia în moschee


 

„Gândurile mele se îndreaptă către Istanbul. Mă gândesc la Sfânta Sofia și mă doare foarte tare”, a declarat Suveranul Pontif, duminică, în Piața Sfântului Petru de la Vatican, potrivit Reuters.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a anunțat că primele rugăciuni de la Sfânta Sofia vor avea loc în 24 iulie, după ce declara că prestigiosul monument antic va redeveni moschee ca urmare a unei sentințe judecătorești prin care i-a fost revocat statutul de moschee.

Liderul turc susține că Bazilica Sfânta Sofia, veche de 1.500 de ani, va rămâne deschisă pentru musulmani, creștini și străini deopotrivă. El a adăugat că, prin transformarea catedralei din muzeu în moschee, Turcia și-a exercitat dreptul de suveranitate și va interpreta orice critici ale gestului drept un atac la independența sa.
 

Bazilica Sfânta Sofia, catedrală ortodoxă până la Căderea Constatinopolului


 

Bazilica Sfânta Sofia, catedrală ortodoxă până în 1453, când mărețul Constantinopol era cucerit de trupele sultanului Mahomed al II-lea, avea să devină muzeu în urmă cu aproape un secol, ca parte a politicilor promovate de Mustafa Kemal Ataturk pentru întemeierea Turciei moderne.

Inversarea trendului kemalist și transformarea Catedralei Sfânta Sofia în moschee a atras noi valuri de critici în direcția regimului Erdogan. În acest context, Patriarhul ecumenic Bartolemeu, liderul spiritual al lumii ortodoxe, s-a arătat dezamăgit de evenimentele de la Istanbul, iar Consiliul Mondial a Bisericilor a cerut revenirea asupra deciziei.

Grecia, ale cărei relații cu Turcia erau deja destul de încrâncenate, a condamnat mișcarea, iar UNESCO a anunțat că statutul Bazilicii Sfânta Sofia va fi revizuit de către Comitetul Patrimoniului Mondial, precum și că decizia părții turce ridică semne de întrebare cu privire la impactul asupra valorii universale ale catedralei, ca loc de importanță transcendentă în timp și spațiu.

La rândul său, Biserica Ortodoxă Română a anunțat că Patriarhia Română pledează pentru menținerea ca muzeu a Basilicii Sfânta Sofia din Istanbul, un „simbol al Bisericii Ortodoxe universale”.
 Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

Poziția UE și a României la UNESCO


 

Adrian Cioroianu, ambasadorul României pe lângă UNESCO, a vorbit despre poziția Bucureștiului și a Bruxellesului cu privire la transformarea Bazilicii Sfânta Sofia în muzeu, într-o postare pe Facebook de marți.

„După cum unii dintre dvs știu, unul dintre subiectele controversate ale acestui început de iulie privește eventuala decizie a autorităților turce de (re)transformare în moschee a actualului muzeu Hagia Sophia din Istanbul (Ayasofya - numele turcesc), fostă catedrală ortodoxă Sfânta Sophia pe când Constantinopole era capitala Imperiului Bizantin (până în 1453). În anii '30 ai secolului trecut, în contextul "revoluției kemaliste" prin care a trecut Turcia, fosta catedrală ulterior moschee a devenit muzeu. Subiectul e cu atât mai delicat cu cât, desigur, ca stat suveran, Turcia poate pune în practică orice decizie luată legal de autoritățile sale de competență.

Poziția Uniunii Europene pe acest subiect, exprimată în aceste zile în cadrul sesiunii Consiliului Executiv UNESCO (în curs de desfășurare, până pe 10 iulie a.c.) este următoarea:

- ca obiectiv cultural aflat pe lista Patrimoniului mondial UNESCO, Hagia Sophia este un simbol al dialogului intercultural și inter-religii și acest statut trebuie respectat ca atare;

- trebuie evitate orice măsuri care ar putea împiedica accesul liber la acest sit/obiectiv, care ar periclita locul său pe lista Patrimoniului mondial sau care ar încuraja acolo o polarizare culturală sau religioasă”, a scris Adrian Cioroianu.

 

Citeşte mai multe despre:   Papa Francisc