Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Papa Francisc va susține, marți, un discurs în Parlamentul European

Papa Francisc va susține, marți, un discurs în Parlamentul European

Un articol de: - 23 Noi 2014, 20:58
Papa Francisc va susține, marți, un discurs în Parlamentul European Externe

Papa Francisc va face marţi o vizită la instituţiile europene de la Strasbourg pentru a cere UE să rămână deschisă faţă de străini şi să continue să lucreze în favoarea dreptăţii în lume, informează AFP.

Suveranul Pontif va lua cuvântul în faţa Parlamentului European, în faţa reprezentanţilor celor 28 de ţări membre UE, şi a Consiliului Europei, o organizaţie interguvernamentală care reprezintă 47 de state.

La invitaţia preşedintelui Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, papa nu vine în calitate de "şef de stat", ci învestit cu "marea autoritate pe care i-o recunoaşte mare parte din comunitatea internaţională", potrivit purtătorului de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi.

Nu aceasta este şi părerea deputaţilor spanioli din cadrul Izquierda Plural, care vor părăsi sala. În numele laicităţii, eurodeputatul francez Jean-Luc Mélenchon, fondatorul Partidului de Stânga (stânga radicală), a apreciat că papa nu are "ce căuta aici".

Într-un editorial publicat în cotidianul Vaticanului, Martin Schulz a apreciat, dimpotrivă, că vizita ar putea "scoate Europa din toropeală". Ea nu este cu nimic "un atac la adresa laicităţii", a adăugat el, vorbind despre un "rol de prim-plan al Bisericii pentru a limita pagubele, materiale şi imateriale, ale crizei economice".

Papa argentinian, care până în prezent a neglijat Europa în deplasările sale, a creat surpriză alegând să înceapă în septembrie cu Albania, pentru a insista asupra dimensiunii continentale, populare, interreligioase şi neinstituţionale a idealului european.

Papa Francisc a părut deseori critic faţă de Europa, un continent îmbătrânit şi "obosit", aşa cum l-a descris el, în timp ce alegerile europene din mai au confirmat o creştere a extremei drepte.

Ultima vizită a unui papă la o instituție europeană datează din 1988 şi a fost făcută de Ioan Paul al II-lea cu puţin timp înainte de căderea Zidului Berlinului.

Citeşte mai multe despre:   Papa Francisc,   UE,   Europa,   Martin Schulz