Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Paradă militară pe Champs-Elysees de Ziua Națională a Franței

Paradă militară pe Champs-Elysees de Ziua Națională a Franței

Francezii din întreaga lume sărbătoresc sâmbătă Ziua Naţională, o zi cu semnificaţie deosebită pentru locuitorii din Hexagon. Pe 14 iulie 1789 închisoarea Bastilia, simbolul tiraniei monarhiei franceze cădea în mâinile revoluţionarilor. Evenimentul a marcat sfârşitului vechiului regim. De atunci, francezii celebrează 14 iulie cu paradă militară şi focuri de artificii. La ceremonia de anul acesta va participa şi noul preşedinte al Franţei, Francois Hollande, care se va adresa compatrioţilor săi. Ziua Franţei se sărbătoreşte şi în România în prezenţa mai multor oficiali francezi.

Ziua Franţei a fost sărbătorită pentru prima dată pe 14 iulie 1790. Asta pentru că înainte cu un an, vechiul regim a fost practic înlăturat prin luarea cu asalt a fortăreţei Bastiliei, devenită închisoare regală. De-a lungul timpului, în ziua de 14 iulie au existat mai multe tradiţii. una din ele presupunea ca preşedinţii ţării să graţieze mii de deţinuţi.

Tot în această zi, autorităţile anulau toate amenzile de parcare primite de cetățeni. Tradiţiile s-au terminat însă odată cu venirea la putere a lui Nicolas Sarkozy.

Ziua Hexagonului se sărbătoreşte în fiecare an printr-o grandioasă paradă militară pe celebrul Champs-Elysees, însoţită de ceremonii şi focuri de artificii. 14 iulie va fi celebrată şi în România, în acest an în grădinile reşedinţei Ambasadorului Franţei.

Cu această ocazie, Philippe Gustin îl va distinge pe vicepreşedintele Academiei Române, Marius Sala, cu Legiunea De Onoare în grad de Cavaler. Ziua Franţei se sărbătoreşte şi în ţară. La Mioveni, de exemplu, va avea loc un spectacol la care au fost invitaţi reprezentanţii ambasadei.

Citeşte mai multe despre:   Nicolas Sarkozy