Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Parlamentul European interzice folosirea bateriilor cu mercur în jucării, ceasuri și telecomenzi

Parlamentul European interzice folosirea bateriilor cu mercur în jucării, ceasuri și telecomenzi

Parlamentul European a adoptat, joi, o revizuire a Directivei din 2006 prin care este interzisă folosirea bateriilor tip pastilă cu conținut redus de mercur în jucării, ceasuri și telecomenzi, potrivit unui comunicat al instituției.

Măsura ar urma să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2016 pentru a nu fi aduse prea multe prejudicii producătorilor și întreprinderilor din domeniul reciclării.

Directiva 2006/66/CE interzice introducerea pe piaţă a bateriilor şi acumulatorilor, încorporaţi sau nu în aparate, care conţin mai mult de 0,0005% mercur. În schimb, bateriile tip pastilă cu un conţinut de mercur de maxim 2% beneficiază de o derogare de la această interdicţie. Cum ele sunt folosite mai ales pentru diverse jucării, ceasuri şi telecomenzi, europarlamentarii au decis că această derogare se va încheia la 31 decembrie 2015. Totodată, ei au atras atenţia că, de cele mai multe ori, europenii nu conştientizează faptul că trebuie să recicleze şi acest tip de baterii.

La textul de revizuire propus de Comisie, Parlamentul a introdus un amendament prin care li se cere statelor membre să se asigure că producătorii proiectează aparatele astfel încât deşeurile de baterii şi acumulatori să poată fi înlăturate cu uşurinţă. În cazul în care acestea nu pot fi înlăturate de utilizator, autorităţile trebuie să se asigure că deşeurile de baterii şi acumulatori pot fi înlăturate cu uşurinţă de profesionişti care sunt independenţi de producător. Aparatele vor fi însoţite instrucţiuni referitoare la tipul bateriilor şi al acumulatorilor încorporaţi, pentru ca cetăţenii europeni să fie mai bine informaţi în legătură cu produsele de acest tip.

Directiva vizează o modificare și a bateriilor cu cadmiu pentru uneltele electrice fără fir.

Directiva din 2006 interzice introducerea pe piaţă a bateriilor sau acumulatorilor portabili, încorporaţi sau nu în aparate, care conţin mai mult de 0,002% cadmiu. Există însă o derogare pentru sistemele de urgenţă şi cele de alarmă, inclusiv pentru sistemele de iluminat în caz de urgenţă, echipamentul medical şi uneltele electrice fără fir.

Propunerea de revizuire adoptată joi de PE limitează până la 31 decembrie 2015 derogarea pentru uneltele electrice fără fir.

Cei mai afectaţi vor fi producătorii din estul şi centrul Europei.

Citeşte mai multe despre:   Parlamentul European