Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ucraina impune OBLIGATIVITATEA limbii ucrainene pe întreg teritoriul ţării. Ce se întâmplă cu minoritatea română

Ucraina impune OBLIGATIVITATEA limbii ucrainene pe întreg teritoriul ţării. Ce se întâmplă cu minoritatea română

Un articol de: Ionescu Tudor - 25 Apr 2019, 23:18
Sursă: Wikipedia / Vadim Chuprina Externe

Parlamentul ucrainean a votat, joi, o lege care acordă limbii ucrainene statut special şi o face obligatorie pentru toţi cetăţenii ţării, în Ucraina trăind şi câteva sute de mii de cetățeni ucraineni de etnie română, relatează Reuters.

În plus, pentru a fi angajată în sectorul bugetar, limba ucraineană a devenit criteriu de angajare.

Legea a fost puternic promovată de Petro Poroshenko, care încă ocupă funcţia de Preşedinte şi care este aşteptat să o promulge în săptămânile următoare. De altfel, problematica limbii ucrainene a ocupat un rol central în campania sa prezidențială.

Decizia parlamentarilor ucraineni a fost, însă, caracterizată de Moscova drept "discriminatorie". Asta pentru că, în timp ce în vestul ţării, majoritatea populaţiei vorbeşte ucraineană, în estul ţării se vorbeşte preponderent limba rusă. Însă chiar şi în capitala ţării, Kiev, majoritatea locuitorilor vorbesc fluent atât rusă, cât şi ucraineană.

Votul parlamentului Ucrainei vine la doar o zi după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat un ordin prin care sunt simplificate procedurile de obţinere a paşaportului rusesc de către locuitorii din estul Ucraine (precum şi din Donbas, zona contestată din estul țării).

Recent ales în funcţia de viitor preşedinte al Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy a indicat faptul că echipa lui de experţi va analiza legea pentru a determina dacă sunt respectate drepturile tuturor cetăţenilor.

În noiembrie 2018, aparusuera informaţii cu privire la faptul că Rada Supremă (parlamentul ucrainean) ar pregăti o lege care să le interzică minorităţilor să-şi mai folosească limbile.

.

 
 
 
Loading...