Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Pasărea moartă de peste 40.000 de ani, dar aflată într-o stare incredibilă de prezervare (FOTO)

Pasărea moartă de peste 40.000 de ani, dar aflată într-o stare incredibilă de prezervare (FOTO)

Un articol de: George Lupu - 21 Feb 2020, 17:16
Sursă foto: Love Dalén via nature.com Galerie foto (1) Externe

Un grup de căutători de fosile a găsit în Rusia corpul unei păsări dintr-o specie antică de ciocârlie, ce a trăit în urmă cu câteva zeci de mii de ani, şi care era atât de bine prezervat încât iniţial s- crezut că murise recent, arată Daily Mail.

În cele din urmă, cercetătorii au datat pasărea cu Carbon-14, stabilind că de fapt murise în urmă cu aproximativ 46.000 de ani, adică în timpul ultimei Ere Glaciare.

Pasărea, botezată de cercetători drept "Pasăre Gheţii", a aparţinut unei specii-stramos a ciocârliei moderne şi a fost găsită în permaforstul din nord-vestul Siberiei.

Potrivit cercetătorilor, pasărea ar fi murit din cauze non-violente, acest factor (combbinat cu temperaturile scăzute din permafrost) ducând la prezervarea incredibilă a păsării.

"Nu a fost efectuată nicio autopsie, însă cred că putem concluziona că moarte ei nu a fost una violentă şi că cel mai probabil a îngheţat rapid, altfel s-ar fi descompus rapid. Suntem destul de siguri că îi putem stabili sexul ca fiind femelă (...)", a precizat Love Dalén, paleontolog în cadrul Muzeului Suedez de Istorie a Naturii. 

Este a doua descoperire de acest gen din ultimele şase luni. În noiembrie 2019,, tot cercettorii r uşi au anunţat descoperirea unui lup mort în urma 18.000 de ani, dar care se afla într-o stare excelentă de perzervare.

Şi tot în 2019, ceercetatorii ruşi au publiat imagini cu un mânz mort de 42.000 de ani, în care au găsit inclusiv sânge lichid.

Locul în care a fost găsită pasareă (sursă foto: nature.com)

Foto: O ciorcârlie modernă (sursă foto: Wikipedia)