Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Patriarhia Moscovei a recunoscut: În Republica Moldova se vorbește limba ROMÂNĂ (FOTO)

Patriarhia Moscovei a recunoscut: În Republica Moldova se vorbește limba ROMÂNĂ (FOTO)

Un articol de: B1.ro - 07 Ian 2019, 17:16
Patriarhia Moscovei a recunoscut: În Republica Moldova se vorbește limba ROMÂNĂ (FOTO) Externe

Patriarhia Moscovei recunoaște că în Republica Moldova se vorbește limba română. Cu ocazia Crăciunului pe rit vechi, sărbătorit pe 7 ianuarie în Rusia, Patriarhia Moscovei a publicat pe pagina sa oficială Pastorala de Crăciun a Patriarhului Kirill inclusiv în limba română cu alfabet latin, informează deschide.md. Mesajul este însoțit de precizarea că este vorba de o singură limbă. 

Cu alte cuvinte, după ce ani întregi Patriarhia rusă a susținut că românii și moldoveni sunt două națiuni diferite, de data aceasta este recunoscut faptul că, din punct de vedere etnolingvistic moldovenii sunt români. 

„De aici și până la a recunoaște oficial dreptul Patriarhiei Române de jurisdicție canonică în Republica Moldova nu mai rămâne decât un pas. Dacă scrii ”limba moldoveană (română)” trebuie să scrii de fiecare dată, pentru motive de consecvență logică și morală, și ”moldovenii (românii)”, nu-i așa, Moscovă iubită, mândră capitală? Aviz episcopului Marchel, piosului Dodon și bandiților de la Tiraspol, care luptă contra alfabetului latin și limbii române materne a fraților noștri din stânga Nistrului!”, a precizat Vlad Cubreacov, cel care a observat acets detaliu pe site-ul Patriarhiei ruse. 


 

Citeşte mai multe despre:   Republica Moldova,   Patriarhia Moscovei