Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Pe Emmanuel Macron l-au lăsat nervii în timpul reuniunii dedicate planului de relansare economică a UE. Nu s-a ajuns la niciun acord. Summitul, prelungit pentru a patra zi (VIDEO)

Pe Emmanuel Macron l-au lăsat nervii în timpul reuniunii dedicate planului de relansare economică a UE. Nu s-a ajuns la niciun acord. Summitul, prelungit pentru a patra zi (VIDEO)

Un articol de: Elena Anghelina - 20 Iul 2020, 10:34
Pe Emmanuel Macron l-au lăsat nervii în timpul reuniunii dedicate planului de relansare economică a UE. Nu s-a ajuns la niciun acord. Summitul, prelungit pentru a patra zi (VIDEO) Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA Externe

Liderii Uniunii Europene nu au ajuns nici acum la un acord privind planul de relansare economică. Programat să se termine sâmbătă, summitul a continuat și duminică, iar o nouă ședință va începe luni după-amiază. Așa-numitul grup al statelor frugale - Olanda, Suedia, Danemarca și Austria (cărora li s-a adăugat și Finlanda) - a cerut o scădere a valorii pachetului general de relansare economică de la 750 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, jumătate granturi, jumătate împrumuturi. Comisia Europeană a propus și o condiţionare directă între alocarea de ajutoare europene şi statul de drept. Ungaria, Polonia şi Slovenia se opun unei asemenea condiţionări. În timpul discuțiilor de duminică, premierul ungar Viktor Orban a ieșit din ședință și le-a spus reporterilor că omologul său olandez, Mark Rutte, vrea să „pedepsească financiar” Ungaria: „Nu ştiu din ce motiv personal premierul olandez mă detestă pe mine sau Ungaria. Însă el atacă atât de dur”. Discuțiile au continuat și, la un moment dat, președintele francez Emmanuel Macron chiar și-ar fi pierdut răbdarea cu țările ”frugale” și a bătut cu pumnul în masă. Seara, Charles Michel, președintele Consiliului European, le-a cerut insistent liderilor UE  să nu prezinte imaginea „unei Europe slabe” şi să fie de acord cu planul de relansare economică post-coronavirus. Negocierile vor continua luni după-amiază.

 

Summitul UE, prelungit iar. Liderii statelor membre nu au ajuns nici duminică la un acord privind programul de relansare economică

 

Barend Leyts, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, a anunțat pe Twitter că discuțiile dintre liderii europeni pe tema programului de relansare economică vor continua luni după-amiază. Asta pentru că aceștia nu au ajuns nici duminică noapte la un acord, deși summitul trebuia să se încheie încă de sâmbătă.

Comisia Europeană a propus un program de 750 de miliarde de euro: 375 de miliarde fonduri nerambursabile și 375 de miliarde pentru împrumuturi. 

Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca, aşa-numitul grup al ţărilor ”frugale”, plus Finlanda au venit cu o contrapropunere: 700 de miliarde de euro, jumătate granturi, jumătate împrumuturi.

De bani ar urma să beneficieze mai ales Spania și Italia, primele și cel mai puternic afectate state europene de epidemia de coronavirus.

După o noapte de negocieri, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, s-a declarat mulțumit de rezultat, fără să spună care este acesta.

„Negocierile dificile s-au încheiat, putem să de ne declarăm foarte satisfăcuţi de rezultatele de astăzi. Vom continua după-amiază”, a scris cancelarul pe Twitter, luni dimineață.Venise să facă curățenie în casa unei bătrâne oarbe. În dormitorul femeii avea să facă o descoperire înfiorătoare. Se afla acolo de 20 de ani

Duminică seară, Charles Michel, președintele Consiliului European, le-a cerut insistent liderilor UE să depună eforturi pentru a ajunge la un acord, ca să nu prezinte imaginea „unei Europe slabe”.

„Cei 27 lideri responsabili sunt capabili să construiască încredere şi unitate europeană sau vor prezenta chipul unei Europe slabe, subminate de neîncredere?”, a spus Michel în timpul dineului.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Pe liderul francez Emmanuel Macron l-au lăsat nervii în timpul negocierilor

 

Atitudinea țărilor ”frugale”, cărora li s-a alăturat și Finlanda, l-a dus pe președintele Franței, Emmanuel Macron, la capătul răbdării. Acesta ar fi „bătut cu pumnul în masă” în timpul discuțiilor de duminică.

Macron ar fi insistat ca o parte semnificativă din ajutor să fie acordat sub formă de subvenții și ar fi acuzat reprezentanții celor cinci țări că dau dovadă de incoerență.

Președintele francez s-ar fi supărat și după ce cancelarul austriac s-a ridicat de la masă pentru a răspunde la telefon. Conform unei surse europene, Kurz s-a simţit „ofensat” de remarcile lui Macron.

Iar pe Mark Rutte, premierul Olandei, Macron l-a comparat cu David Cameron, fostul premier britanic.

Unii delegați au spus că Macron s-ar fi enervat de mai multe ori. „A dat cu pumnul în masă”, a  spus una dintre surse.

O alta a precizat că Macron a susţinut că Franţa şi Germania „se luptă pentru interesele Europei atunci când frugalii sunt egoişti şi nu fac concesii”.