Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe PENURIE de FORŢĂ de MUNCĂ în apropierea României. Gigantul Samsung îşi închide o fabrică din Slovacia pentru că nu a găsit muncitori

PENURIE de FORŢĂ de MUNCĂ în apropierea României. Gigantul Samsung îşi închide o fabrică din Slovacia pentru că nu a găsit muncitori

Un articol de: - 21 Feb 2018, 08:10
PENURIE de FORŢĂ de MUNCĂ în apropierea României. Gigantul Samsung îşi închide o fabrică din Slovacia pentru că nu a găsit muncitori Externe

Criza forţei de muncă pare să fi cuprins ţările din Europa Centrală şi de Est.

Deşi Slovacia este un magnet pentru producătorii de autovehicule, industria se concentrează doar într-o parte a ţării, creând acolo un deficit de forţă de lucru calificată rezolvat parţial cu muncitori "importaţi" din Serbia, România, Cehia şi Ungaria. 
Problema este că şi aceste ţări se confruntă, în diferite grade de gravitate, cu propriile penurii de forţă de muncă, scrie Ziarul Financiar.

Zilele trecute, gigantul sud-coreean Samsung a anunţat că îşi va închide în următoarele luni una din cele două fabrici pe care le are în Slovacia din cauza lipsei muncitorilor din producţie. 
Compania va închide, cel mai probabil, fabrica din Voderady, care nu mai primeşte subvenţii de la stat, şi îşi va muta producţia la cealaltă fabrică, din Galanta. 
La fabrica  din Voderady lucrează câteva sute de sârbi, care sunt naţiunea cea mai reprezentată pe piaţa slovacă a muncii. 

În septembrie 2017, peste 8.500 de sârbi lucrau în Slovacia, cu 4.300 mai mulţi decât în anul anterior. A doua cea mai reprezentată naţiune pe piaţa muncii slovacă sunt românii. Aproape 8.500 de români lucrează acolo, cu 1.100 mai mulţi decât în anul anterior. 
În Slovacia muncesc aproape  46.000 de străini, cu 12.700 mai mulţi decât în 2016, potrivit datelor oficiale. 

În industria auto slovacă, penuria de forţă de muncă a devenit atât de copleşitoare, încât companiile sunt forţate să importe muncitori străini, inclusiv din Ungaria. Criza este agravată de începerea producţiei Jaguar Land Rover în oraşul Nitra în a doua jumătate a anului. Producătorul auto britanic ar putea apela la muncitori calificaţi din Ungaria, de la o fabrică Audi situată aproape de graniţa cu Slovacia.

Samsung nu este singura companie străină care are probleme din cauza crizei de forţă de muncă, dar şi a instabilităţii legislative şi a costurilor în creştere cu forţa de muncă. Îngrijorate sunt în principal companiile germane. Producători auto precum Volkswagen (VW), Peugeot Citroen şi Kia au fabrici în Slovacia, a căror producţie a crescut de cinci ori în ultimii zece ani. Şi Volkswagen şi Peugeot recrutează pentru extinderea producţiei. 
La rândul lor, furnizorii trebuie să ţină pasul cu cererea, angajând şi ei mai mult. Intrarea Jaguar pe piaţa din Slovacia va pune probleme VW. Aproape 1.000 dintre angajaţii săi din Slovacia locuiesc la Nitra.

O soluţie pentru rezolvarea problemei insuficienţei forţei de muncă o reprezintă robotizarea. Problema este că roboţii nu plătesc taxe şi nu contribuie nici la pensii, în condiţiile în care statele est-europene se îndreaptă şi spre o criză demografică.
 

Citeşte mai multe despre:   penurie,   forţă de muncă,   Slovacia,   auto,   Samsung,   muncitori