Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Pericol global: Nivelul oceanelor ar putea creşte cu 1,6 metri până în 2100

Pericol global: Nivelul oceanelor ar putea creşte cu 1,6 metri până în 2100

Schimbările climatice tot mai accelerate din Arctic, incluzând topirea gheţarilor din Groenlanda, ar putea duce la ridicarea nivelului oceanelor din întreaga lume cu până la 1,6 metri, până în anul 2100, arată un studiu internaţional, citat de Reuters.

O asemenea creştere, care depăşeşte majioritatea estimărilor ştiinţifice anterioare, ar ameninţa viaţa oamenilor de pe coastele din Bangladesh până la cele din Florida, insulele mai joase din Pacific, precum şi oraşe, de la Londra până la Shanghai. Totodată ar creşte şi costurile pentru barierele clădirilor din Japonia, împotriva tsunami-urilor.

„Ultimii şase ani, până în 2010, au constituit cea mai caldă perioadă înregistrată vreodată în Arctic”, potrivit programului AMAP de monitorizare, din Oslo.

„În viitor, nivelul global al oceanelor este aşteptat să crească cu valoare cuprinsă între 0,9 şi 1,6 metri, până în 2100, iar pierderea gheţii din gheţarii arctici şi a calotei glaciare din Groenlanda vor avea o contribuţie de 40%, mai exact 3 mm pe an, date colectate între anii 2003 şi 2008”, se mai arată în studiu.

Ministrii de externe, membri ai Consiliului Arctic, printre care Statele Unite, Rusia, Canada, Suedia, Finlanda, Danemarca, Norvegia si Islanda, se vor intalni in Groenlanda pe 12 mai. Incalzirea din Arctica se produce de doua ori mai repede decat media inregistrata pe restul planetei.