Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Personaje controversate la alegerile locale din Republica Moldova: În Orhei câștigătorul este Ilan Shor, afacerist vinovat de dispariția unui miliard de dolari, iar la Bălți, Renato Usatîi, care figurează în 16 dosare penale

Personaje controversate la alegerile locale din Republica Moldova: În Orhei câștigătorul este Ilan Shor, afacerist vinovat de dispariția unui miliard de dolari, iar la Bălți, Renato Usatîi, care figurează în 16 dosare penale

Un articol de: - 15 Iun 2015, 11:09
Externe

Alegeri locale în Republica Moldova cu personaje controversate. Deși candidații au avut probleme cu justiția, aceștia au avut cea mai mare susținere din partea votanților, potrivit primelor rezultate.

Ilan Shor a câștigat alegerile locale din Orhei din partea Mișcării Social-Politice "Ravnopravie". Potrivit primelor rezultate, controversatul om de afaceri a obținut 62% dintre voturile locuitorilor din Orhei.

Afaceristul este principalul suspect în scandalul ”Furtul Secolului” care a izbucnit în momentul în care Banca Centrală a Moldovei a descoperit că Banca de Economii, Banka Socială și Unibank  au acordat credite în valoare de 1 miliard de dolari, respectiv 15% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova.

Raportul Kroll stabilește clar că omul de afaceri Ilan Shor este principalul beneficiar al tranzacțiilor dubioase efectuate la cele trei bănci pe care le controla.
Documentul ajunge la concluzia că acesta stă în spatele unor acțiuni ”clare prin care se urmărea preluarea controlului” asupra celor trei bănci menționate.

Potrivit timpul.md, Ilan Shor ar fi candidat la Orhei pentru a scăpa de urmărirea penală. Potrivit Codului Electoral, "pe durata perioadei electorale, candidaţii nu pot fi concediaţi ori transferaţi la o altă muncă sau funcţie fără acordul lor, precum şi nu pot fi traşi la răspundere penală, arestaţi, reţinuţi sau supuşi unor sancţiuni administrative fără consimţămîntul organului electoral care i-a înregistra".

Și la Băți, câștigător este tot un persoanaj controversat. Potrivit aceiași surse, Renato Usatîi, candidat din formațiunea Partidul Nostru, a obținut 72%.

În luna noiembrie, partidul său, Patria, a fost exclus din cursa electorală pentru alegerile parlamentare, iar Usatîi a fugit în Rusia. Omul de afaceri susține că este victima unui scenariu politic, deși autoritățile au deschis mai multe dosare penale și intenționează să-l aresteze.

Politicianul a fost acuzat că şi-ar fi finanţat campania parlamentară din fonduri primite ilegal din Rusia. De asemenea, acesta a declarat că autorităţile moldovene ar fi deschis împotriva sa 16 dosare penale.

Primarul în exerciţiu al Chişinăului, Dorin Chirtoacă și candidatul socialiștilor, Zinaida Greceanîi, intră în turul doi pentru funcția de primar al municipiului Chişinău, potrivit rezultatelor anunţate de Comisia Electorală Centrală. (Detalii AICI)

Citeşte mai multe despre:   alegeri locale,   Republica Moldova
 
Loading...