Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Peste 3,2 milioane cetățeni din Republica Moldova sunt așteptați duminică la urne pentru alegerea noului Parlament

Peste 3,2 milioane cetățeni din Republica Moldova sunt așteptați duminică la urne pentru alegerea noului Parlament

Un articol de: - 29 Noi 2014, 19:06
Peste 3,2 milioane cetățeni din Republica Moldova sunt așteptați duminică la urne pentru alegerea noului Parlament Externe

Peste 3,2 milioane cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt așteptați, duminică, la urne, cu prilejul alegerilor parlamentare, relatează Agerpres.

Aceștia vor desemna, prin vot direct, cei 101 membri ai Legislativului care vor obține un mandat de patru ani.

În competiția electorală s-au înscris 20 de partide și coaliții politice, dar și patru candidați independenți, reprezentând atât dreapta, cât și stânga politică, cu atitudine atât pro-europeană, cât și pro-rusă.

Distribuirea mandatelor se face în sistem proporțional, pe liste, toate raioanele țării constituind o singură circumscripție electorală, în care pragul electoral este de 6% pentru listele de partid și de 2% pentru candidații independenți.

Miza alegerilor este importantă în condițiile în care noul parlament urmează să desemneze atât Guvernul, cât și președintele Republicii Moldova, dar și în contextul tensiunilor din Ucraina.

Pentru formarea guvernului, un partid sau o alianță are nevoie să obțină 51 de mandate (50% + 1), iar pentru alegerea președintelui țării, 61 de mandate (60%+1).

Printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție, Partidul Patria, prezidat de Renato Usatîi, a fost eliminat din cursa electorală, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale, pe motiv că formațiunea politică a primit bani din străinătate, încălcând astfel legea electorală.

Duminică urnele se vor deschide la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00, urmând ca primele rezultate să fie anunțate de Comisia Electorală Centrală la ora 23.00.

Citeşte mai multe despre:   Republica Moldova,   vot