Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Petre Iancu: O parte din agresorii de la Koln fac parte din grupul imigranților primiți cu brațele deschise de germani. A fost un eveniment fără precedent care i-a șocat pe germani

Petre Iancu: O parte din agresorii de la Koln fac parte din grupul imigranților primiți cu brațele deschise de germani. A fost un eveniment fără precedent care i-a șocat pe germani

Un articol de: - 05 Ian 2016, 21:54
Petre Iancu: O parte din agresorii de la Koln fac parte din grupul imigranților primiți cu brațele deschise de germani. A fost un eveniment fără precedent care i-a șocat pe germani Externe

Petre Iancu, jurnalist Deutsche Welle, a vorbit în emisiunea X-Press, moderată de Sabin Orcan pe B1 TV, despre șocul pe care îl trăiesc germanii după ce presa a dezvăluit că aproximativ o mie de bărbaţi proveniţi din ţări arabe şi nord-africane au agresat sexual şi au jefuit zeci de femei în centrul oraşului Koln, chiar în noaptea de Anul Nou. (Detalii AICI și AICI)

”E un mare șoc pentru germani. E un eveniment fără precedent, de o amploare fără precedent. Poliția nu a reușit să facă față. Azi a fost o conferință de presă și se pun întrebări în legătură cu ce e de făcut, iar răspunsul depinde de analiza celor întâmplate. Cine au fost agresorii? De ce au făcut ce au făcut?

Nu s-a mai întâmplat așa ceva niciodată. Șocul este foarte puternic. O parte dintre cei care au participat fac parte din grupul celor primiți cu brațele deschise de o populație parțial ospitalieră și parțial speriată de numărul mare de imigranți.

De ce aflăm abia acum? Se pune problema competenței și compatibilității presei. E presa în stare să relateze corect și la timp evenimente de o importanță majoră sau nu? E un răspuns destul de problematic, îndelungat. Se pune problema dacă presa a reacționat tardiv din motive de corectitudine politică.

Sunt convins că problema de corectitudine politică nu e doar a Germaniei, ci e una a Europei și a lumii libere. Nu trebuie să generalizăm abuziv și politicienii au avertizat să nu se acuze automat și refugiații în totalitatea lor. A fost un grup de o mie de persoane. Nu putem deduce că toți cei un milion și o sută de mii de refugiați care au venit în Germania sunt niște nemernici, tâlhari de drumul mare.

Ieșirea Ministrului de Interne, luările de poziție ale altor politicieni locali sau federali arată cât de mare e nervozitatea pentru că, într-adevăr, acest aflux de refugiați a creat și a potențat un curent populist și extremist de dreapta violent, care i-a șocat pe politicieni.

Avem mai multe probleme concomitente: cea a agresiunilor sexuale, cea a extremismului și populismului, cea a presei care nu reacționează bine pentru că se teme să nu fie acuzată de extremism. Toate se cer rezolvate.

Căminele sunt pline până la refuz. Sunt multe zone în care autoritățile pare că plesnesc din toate încheieturile pentru că nu mai fac față. În multe regiuni în care sunt masați refugiații situația este foarte tensionată, mai ales că autoritățile au refuzat să-i împartă pe criterii religioase și etnice din motive educative - pentru a arăta că Germania e o țară multiculturală. Această înțesare cu oameni de toate originile etnice și religioase au potențat tensiunile. Au apărut conflicte uneori violente. Sunt și atacuri asupra căminelor. Au ars în număr foarte mare, fiind incendiate de extremiști de dreapta”, a comentat jurnalistul român.Citeşte mai multe despre:   Germania,   imigranti,   refugiati,   presa,   politisti,   atac