Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Pierderi imense de păsări în Europa. 80% din habitatele naturale ale Uniunii se degradează continuu

Pierderi imense de păsări în Europa. 80% din habitatele naturale ale Uniunii se degradează continuu

Un articol de: Catinca Giosanu - 20 Oct 2020, 12:47
Pierderi imense de păsări în Europa. 80% din habitatele naturale ale Uniunii se degradează continuu Sursa foto: Lindasay/ Pixabay Externe

Agenția Europeană pentru Mediu a avertizat că în ultimii șapte ani 80% din habitatele naturale din Uniunea Europeană (UE) se degradează continuu, în ciuda eforturilor de conservare, iar păsările sunt cele mai afectate. Situația continuă să se deterioreze și este nevoie de un efort susținut, pentru a opri declinul și a asigura o refacere parțială, transmite Digi24.

 

 

”În anumite zone nu mai auzi păsările”

 

 

Păsările sunt extrem de afectate și se află într-o situație dificilă.

Conform specialiștilor în domeniu, mai mult de jumătate din speciile native sau migratoare sunt într-o situație dificilă. Principalele cauze care adu dus la această situație dezastruasă sunt următoarele: reducerea catastrofală a insectelor, agricultura intensivă, folosirea disproporționată a insecticidelor și erbicidelor, precum și expansiunea continuă a zonelor locuite de oameni.

Europarlamentararul Thomas Waitz, din grupul Verzilor, a vorbit despre situația legată de misterioasa dispariție a păsărilor. Deputatul susține că în anumite zone din Europa pur și simplu nu mai auzi păsările.

”Ne confruntăm cu pierderi imense ale biodiversității în ceea ce privește insectele, dar și în ceea ce privește păsările. Totul este puternic legat de folosirea intensivă a pesticidelor, în special a neonicotinoidelor, care sunt folosite încă în România. Situația aceasta este legată și de lipsa anumitor plante, din cauza folosirii excesive a erbicidelor, cum e glifosatul, care distruge toate plantele, cu excepția celor pe care vrei să le cultivi.Sora ei tocmai se mutase în casă nouă, când a făcut o descoperire înfiorătoare în pivniță. „Să fugă imediat de acolo!” (FOTO)

Ca atare, ne confruntăm cu pierderi masive în rândul insectelor, iar acest lucru este legat direct de scăderea dramatică a populației de păsări.

Nu știu statisticile care privesc România, dar având în vedere un mediu relativ natural, mai ales în zonele deluroase, în cele montane, încă aveți un număr mare de păsări.

Cercetările din nordul Germaniei și din Olanda arată însă o descreștere de 75% a populației de păsări în ultimii 30 de ani. Deci, acolo chiar s-a instalat tăcerea.”, a explicat deputatul Thomas Waitz, într-o intervenție la Digi24.
 

 

Anumite specii de păsări sunt în declin pe întregul continent european

 

 

Specii precum ciocârlia şi câmpiile de fâneţe sunt în declin pe întregul continent european, iar ameninţările cu care se confruntă natura sunt multiple: agricultură intensivă, urbanizare – asociată cu activităţi turistice şi de recreere -, exploatare nondurabilă a pădurilor și poluare.

”Avem în mod clar nevoie de o readucere pe linia de plutire a situaţiei, pe scară largă, în Europa”, a declarat Carlos Romao, unul dintre autorii raportului şi expert în cadrul AEM.

”Este o necesitate nu doar pentru diversitate, ci şi pentru programul de luptă împotriva modificărilor climatice”, a mai spus specialistul.

Citeşte mai multe despre:   Uniunea Europeana,   Garda Nationala de Mediu,   pasari