Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Plagiatul lui Ponta în presa străină. "Universitarii sub presiune politică", „Susținătorii premierului au refuzat să accepte deciziile nefavorabile”

Plagiatul lui Ponta în presa străină. "Universitarii sub presiune politică", „Susținătorii premierului au refuzat să accepte deciziile nefavorabile”

Presa străină a comentat decizia de plagiat a Universităţii Bucureşti în legătură cu teza de doctorat a premierului Victor Ponta. Publicaţiile internaţionale citează din raportul universitarilor, dar amintesc şi despre hotărârea dată de comisia Ministerului român al Educaţiei, care a anunţat joi că primul ministru român nu a plagiat.  

O comisie de etică a Universității București a anunțat că teza de doctorat a premierului român Victor Ponta este un plagiat, scriu publicația Romandie şi agenţia France Press. Această acuzație a fost calificată drept politică de către politicianul de la București. Potrivit acestei comisii, o treime din cele 300 de pagini ale tezei de doctorat cu tema Funcționarea Curții Penale Internaționale este copy-paste din lucrările altori autori, mai notează jurnaliştii. Acest plagiat masiv nu poate fi explicat prin standarde diferite de scriere, care ar fi fost în vigoare în timpul prezentării sale, în 2003, după cum a afirmat domnul Ponta , mai spune Comisia Universităţii Bucureşti. Regulile de conduită existau deja în 2003, au existat, de fapt, de peste 200 de ani, a subliniat preşedintele Comisiei, profesorul Marian Popescu, citat de Romandie.

Vezi AICI mai multe detalii despre decizia Universității.

Jurnaliştii agenţiei Reuters îl citează pe preşedintele Universităţii din Bucureşti, care a dat verdictul de plagiat al tezei de doctorat a premierului român. Reuters notează că Victor Ponta a negat acuzaţiile şi menţionează că premierul român susţine că decizia este una politică şi nu ia în considerare demisia.

Într-un articol intitulat Universitarii sub presiune politică din pricina hotărârii de plagiat a premierului român, portalul University World News notează că susţinătorii lui Victor Ponta au refuzat să accepte deciziile forurilor avizate, care nu le-au fost favorabile. Jurnaliştii comentează că problema este una sensibilă politic, în contextul în care doi miniştri ai Învăţământului din Executivul Ponta au demisionat deja în urma altor acuzaţii de plagiat, aşa cum au făcut şi alţi oficiali din Europa.

Portalul Euractiv aminteşte de acuzaţiile de plagiat la adresa premierului român şi notează, într-un articol intitulat „Guvernul Ponta ia măsuri legale împotriva adversarilor”, că Executivul de stânga condus de premierul Victor Ponta a luat măsuri suplimentare pentru a-şi consolida puterea, în ciuda avertismentelor de la Comisia Europeană potrivit cărora luptele politice nu sunt acceptate în democraţie.

AFP aminteşte despre decizia comisiei Ministerului Educatiei din România, potrivit căreia premierul Victor Ponta nu a plagiat şi despre dezvăluirile făcute de revista Nature, care a prezentat pe 19 iunie documente trimise de către un informator anonim, în care se arăta că teza de doctorat a lui Victor Ponta era copiată. Publicaţia Bloomberg aminteşte, de asemenea, de decizia comisiei Ministerului român al Educaţiei.

Plagiatul lui Ponta, în presa străină
Embed:Citeşte mai multe despre:   decizie,   plagiat,   teza de doctorat,   Victor Ponta,   Reuters