Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Oligarhul Vladimir Plahotniuc acuză o lovitură de stat şi cere alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate

Oligarhul Vladimir Plahotniuc acuză o lovitură de stat şi cere alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate

Un articol de: Sebastian Pricop - 08 Iun 2019, 20:27
Oligarhul Vladimir Plahotniuc acuză o lovitură de stat şi cere alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate Foto: Vlad Plahotniuc / Facebook Externe

Republica Moldova se află în pragul unui conflict major după ultimele evoluţii de pe scena politică în care Partidul Socialist al preşedintele pro-rus Igor Dodon s-a aliat cu pro-europenii din Blocul ACUM şi au format majoritatea în Parlamentul de la Chişinău lăsând în opoziţie Partidul Democrat al oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Acesta din urmă nu acceptă înfrângere şi a ieşit public cu două înregistrări compromiţătoare cu Igor Dodon. Mai mult acesta numeşte evoluţia de pe scena politică o lovitură de stat şi alegeri anticipate atât pentru funcţia de preşedinte, cât şi pentru Parlament.

"Ceea ce a făcut astăzi Igor Dodon, PSRM și ACUM reflectă o evidentă lovitură de stat. PD nu recunoaște legalitatea a tot ce s-a întâmplat astăzi în Parlament”, a afirmat Vladimir Plahotniuc, într-o declaraţie de presă, potrivit unimedia.info.

Acesta arată că a negociat timp de trei luni pentru o coaliţie cu socialiştii lui Dodon, dar aceasta a căzut pentru că a refuzat să accepte dorinţa preşedintelui moldovean de federalizare a Republicii Moldova.

"După o zi plină de peripeții, consider că e necesar să facem clarificări. Confirm personal negocierile pe care le-am avut cu Igor Dodon. Timp de trei luni, am avut multe discuții. În mare parte, am reușit să ajungem la un consens, dar mereu apăreau cerințe noi în special pe zona geopolitică, pe care PD nu le putea accepta. Coaliția PD-PSRM era aproape făcută, dar a căzut în ultimul moment. Nu am acceptat să semnez documentul de federalizare. Acest lucru însemna să-mi trădez țara”, a menționat liderul Partidului Democrat.

Oligarhul de la Chişinău acuză o încălcare a Constituţiei prin acţiune Partidului Socialist şi a blocului ACUM şi cere alegeri anticipate şi pentru preşedinţie şi pentru Parlament.

"Au încălcat deliberat Constituția și hotărârile Curții Constituționale. Igor Dodon și PSRM nu au legitimitatea să mai participe la formarea unei majorități, din momentul ce există devezi că au fost finanțați din afara țării... PD nu recunoaște legalitatea a tot ce s-a întâmplat astăzi în Paralment, iar acțiunile PSRM și ACUM.

Începând de astăzi, noi, cetățenii nu mai avem un președinte legitim al statului. Astfel, cetățenii sunt în drept să-și aleagă un alt președinte. Vom insista ca alegerile parlamentare să fie organziate concomitent cu cele prezidențiale...Puterea nu este acum la niciun partid. Avem o guvernare și un Parlament complet nefuncțional”, a conchis Plahotniuc.

De atfel, Curtea Constituţională a acordat deja o victorie uriaşă oligarhului Vladimir Plahotniuc, lăsat în opoziţie de înţelegerea celor două partide, şi a declarat neconstituţional decretul lui Igor Dodon de numire a Maiei Sandu în funcţia de premier. (Detalii AICI)Un meteorit a căzut pe Pământ, fără să lovească pe cineva. Dar, la câteva zile distanţă, oamenii au început să se îmbolnăvească grav

De altfel, Plahotniuc a ieşit la atac şi a difuzat mai multe înregistrări compromiţătoare cu Igor Dodon. În prima înregistrare difuzată de Publika TV, Igor Dodon îi spune lui Plahotniuc că a primit, lunar, din Rusia, de la 600-700 de mii de dolari, până la un milion de dolari. (Detalii AICI)

În a doua înregistrare, Dodon susţinea că s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin şi acesta i-a promis că rezolvă problema dosarelor oligarhului din Rusia, dacă se formează coaliția PDM-PSRM. (Detalii AICI)

Citeşte mai multe despre:   Vladimir Plahotniuc,   Igor Dodon,   Maia Sandu,   Republica Moldova