Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Planul Germaniei de a impune o taxă pe autostradă doar pentru șoferii străini, respins de Curtea Europeană de Justiție. Care sunt motivele

Planul Germaniei de a impune o taxă pe autostradă doar pentru șoferii străini, respins de Curtea Europeană de Justiție. Care sunt motivele

Un articol de: Redacția B1.ro - 18 Iun 2019, 15:10
Planul Germaniei de a impune o taxă pe autostradă doar pentru șoferii străini, respins de Curtea Europeană de Justiție. Care sunt motivele Sursă foto: Curtea Europeană de Justiție / Twitter Externe

Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a respins un plan al Germaniei de a impune o taxă pe autostradă doar pentru șoferii străini, pe motiv că este măsura discriminatorie și încalcă dreptul Uniunii Europene.

Vinieta germană pentru utilizarea drumurilor federale de către autoturisme este contrară dreptului Uniunii. Această taxa este discriminatorie dat fiind că sarcina să economică este suportată, în practică, exclusiv de proprietarii şi de conducătorii de vehicule înmatriculate în alte state membre”, se arată în comunicatul CJUE.

Potrivit motivării senținei, măsura ar fi încălcat inclusiv "libera circulație a mărfurilor", unul dintre pilonii Pieței Unice Europene și paradoxal, unul dintre cele mai importante  pentru Germania - o țară a cărei economii este orientată spre export.

"În ceea ce privește liberă circulație a mă̆rfurilor, Curtea a constatat că̆ mă̆surile în litigiu sunt de natură să̆ constituie un obstacol în calea accesului pe piața germană a produselor provenite din alte state membre. Astfel, taxa de utilizare a infrastructurii, căreia îi sunt supuse, de fapt, doar vehiculele care transportă aceste produse, este susceptibilă să̆ majoreze costurile de transport și, pe cale de consecință, preţ̦ul produselor menționate, afectând astfel competitivitatea lor”, se arată în motivarea Curții.

Dar măsura ar fi încălcat și "libera circulație a serviciilor", de asemenea unul dintre pilonii Pieței Unice Europene și de, asemenea foarte important pentru Germania.

"În ceea ce privește liberă circulație a serviciilor, Curtea a constatat că̆ mă̆şurile în litigiu sunt de natură să̆ constituie un obstacol în calea accesului prestatorilor și al beneficiarilor de servicii care provin dintr-un alt stat membru pe piața germană. Astfel, taxa de utilizare a infrastructurii este susceptibilă, ca urmare a scutirii de taxa pe autovehicule, fie să̆ majoreze costul serviciilor furnizate în Germania de aceșţi prestatori, fie să̆ majoreze costul pe care îl reprezintă̆ pentru aceșţi beneficiari faptul de a se deplasa în acest stat membru pentru a beneficia acolo de un serviciu”, a precizat Curtea Europeană de Justiție (CJUE).