Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Planul în 4 faze prin care premierul Pedro Sanchez vrea să scoată Spania din carantină. Cum vor fi relaxate restricțiile și când ar putea reveni viața locuitorilor la normalitate

Planul în 4 faze prin care premierul Pedro Sanchez vrea să scoată Spania din carantină. Cum vor fi relaxate restricțiile și când ar putea reveni viața locuitorilor la normalitate

Un articol de: Vladimir Ionescu - 28 Apr 2020, 21:45
Planul în 4 faze prin care premierul Pedro Sanchez vrea să scoată Spania din carantină. Cum vor fi relaxate restricțiile și când ar putea reveni viața locuitorilor la normalitate Externe

Premierul Pedro Sanchez a prezentat, marți, un plan în patru faze pentru relaxarea restricțiilor de carantină din Spania. Strategia va fi aplicată gradual, per provincie, în funcție de situația sanitară și epidemiologică dintr-o zonă sau alta. Fiecare etapă va dura cel puțin două săptămâni, astfel că șeful guvernului spaniol estimează că viața locuitorilor din Regat nu va reveni la normalitate înainte de finalul lunii iunie.
 

Planul în 4 faze prin care premierul Pedro Sanchez vrea să scoată Spania din carantină

 

Potrivit El Pais, „faza 0” se referă la pregătire și va fi declanșată oficial în 4 mai. Pe lângă măsura care le permit copiilor să iasă din case – ce au fost deja instituite – atunci vor fi adăugate posibilități pentru deschiderea unor „mici crăpături” în paralizia care a cuprins activitatea economică. Dacă nu există noi valuri de infecții, toată Spania va intra în această etapă în același moment, cu excepția insulelor canare și celor baleare, care vor avea mai puține restricții și, la acea dată, vor fi deja în „faza 1”.

În „faza 1”, cetățenii se vor putea mișca doar intraurban, nu și interurban. Totodată, va reîncepe activitatea de comerț cu amănuntul, „în condiții stricte de siguranță”, dar nu vor fi deschise și marile centre comerciale, „unde sunt mai probabile aglomerările”.

Terasele vor fi redeschise la o capacitate de 30%, fără aglomerări de clienți în interiorul localurilor. De asemenea, își deschid porțile și hotelurile, și pensiunile, dar doar parțial – fără spații comune și cu un orar preferențial pentru persoanele cu vârste mai mari de 65 de ani.

În ceea ce privește sectorul agroalimentar, va reîncepe activitatea închisă odată cu instituirea stării de urgență. Chiar și lăcașurile de cult vor putea să primească o parte din credincioși, dar nu mai mult de o treime din capacitatea totală.

În această fază, chiar și sportivii profesioniști vor avea mai puține restricții, astfel că vor fi autorizate „antrenamente medii” pentru jucătorii din ligile profesioniste și din centrele de înaltă performanță.

„Faza 2” este cea intermediară și le va permite restaurantelor să redeschidă cel mult o treime din spațiul interior, cu condiția să existe „garanții” de distanțare socială. Deși elevii spanioli revin la școală abia în septembrie, această etapă de relaxare a restricțiilor va permite anumitor centre educative să reia activitatea, astfel încât să le ofere copiilor cu vârste mai mici de șase ani șansa de a sta cu cineva în situația în care ambii părinți sunt obligați să meargă la serviciu.

Totodată, vor fi redeschise cinematografele, teatrele și alte locuri similare, dar doar la o treime din capacitate. Vor putea avea loc chiar și concerte – din nou, la o treime din capacitate atunci când au loc în spații închise, respectiv cu cel mult 400 de persoane în spații deschise.

Bisericile vor putea primi cel mult jumătate din credincioșii care ar avea loc în mod normal – spre deosebire de treimea prevăzută de „faza 1”.

În fine, „faza 3” este cea mai avansată și se referă la „flexibilizarea mobilității generale”. Totuși, deși această etapă este cea mai permisivă dintre toate, chiar și atunci cetățenilor Spaniei vor trăi sub recomandarea de a purta măști în transportul public.

Magazinele vor putea primi clienți la 50% din capacitate, cu obligația de a exista o distanță minimă de doi metri între oameni. Despre efectul acestei faze asupra restaurantelor premierul Pedro Sanchez nu a vrut să ofere prea multe detalii, dar a explicat că relaxarea restricțiilor va continua, cu condiția ca aceste localuri să respecte măsurile de distanță socială.

Fiecare fază va avea o durată minimă de două săptămâni, interval ce coincide cu perioada de incubație a bolii. Dacă lucrurile se petrec ca până acum, planul se va întinde pe opt săptămâni, ceea ce înseamnă că la finalul lui iunie totul ar putea reveni la normalitate în Spania.

 

Citeşte mai multe despre:   Spania,   Pedro Sanchez