Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Planul lui Donald Trump, anulat de noua administrație. SUA nu mai cumpără Groenlanda

Planul lui Donald Trump, anulat de noua administrație. SUA nu mai cumpără Groenlanda

Un articol de: Andrei Vlad - 21 Mai 2021, 14:19
Planul lui Donald Trump, anulat de noua administrație. SUA nu mai cumpără Groenlanda Foto: bbc.com Externe

Americanii s-au răzgândit: Nu mai vor să cumpere Groenlanda, după ce Donald Trump, în calitate de președinte al SUA, a inițiat negocierile pentru o posibilă tranzacție. Secretarul de stat al noii administrații însă, a anunțat renunțarea la plan. 

Secretarul de stat Antony Bilnken a confirmat noua decizie, în urma unei vizite de câteva zile efectuate în această săptămână pe teritoriul autonom danez. Miniștrii de Externe din țările care se învecinează cu zona arctică au avut o întrevedere oficială, informează The Guardian. 

„Sunt în Groenlanda, deoarece Statele Unite apreciază profund parteneriatul nostru și vor să-l facă și mai puternic", a transmis Blinken. 

Oficialul de la Washington a subliniat că vizita nu a avut rolul negocierii pentru achiziția teritoriului, însă a profitat de prilej și a confirmat schimbarea de plan. 

În 2019, Donald Trump a declarat că dorește ca SUA să achiziționeze Groenlanda „din motive strategice". 

În prezent, guvernul american și cel groenlandez au pus bazele unui acord de liber schimb, aspect confirmat de Blinken și Mute Egede, premierul Groenlandei. 

 

Inițiativa lui Donald Trump cu privire la achiziționarea Groenlandei are un precedent

 

Groenlanda este localizată aproape de Polul Nord, iar de-a lungul timpului, un alt președinte american a mai vrut să achiziționeze insula arctică, Harry Truman, care a fost în funcție în perioada 1949-1953.Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea, ameninţată cu moartea de Liviu Dragnea!

Danezii au câștigat bătălii grele de-a lungul istoriei pentru Groenlanda, teritoriu care deși din punct vedere geografic se află în America de Nord, i-a revenit definitiv Danemarcei în 1933.

Groenlanda înseamnă „pământul verde". În urmă cu sute de mii de ani, acest teritoriu era acoperit de păduri dese, potrivit oamenilor de știință. În prezent, doar coastele neînghețate ale insulei sunt locuibile, în special coasta de vest, mai aproape de Canada, unde sunt temperaturi mai blânde. Populația imensului teritoriu este de doar 56.000 de locuitori, potrivit celor mai recente estimări. Capitala Nuuk are o populație de 18.000 de locuitori. 

Citeşte mai multe despre:   Groenlanda,   Donald Trump,   SUA