Politicienii francezi, solidari cu Donald Trump în contextul excluderii sale de pe rețelele sociale: Nicio reacție din partea oamenilor politici din România

Politicienii francezi, solidari cu Donald Trump în contextul excluderii sale de pe rețelele sociale: Nicio reacție din partea oamenilor politici din România
Foto: hepta.ro/Abaca Press / Pool/ABACA

Politicienii francezi se poziționează de partea lui Donald Trump, președintele american în exercițiu, în contextul în care acesta a fost exclus de pe rețelele sociale după violențele care au avut loc în urmă cu aproape o săptămână în sediul Congresului SUA, acte comise de susținătorii actualului lider de la Casa Albă. Reacții de acest fel nu au fost exprimate de politicienii din România.

Nume grele din întreg spectrul politic din Hexagon au criticat deciziile giganților online de suspendare a conturilor lui Donald Trump. Astfel de măsuri au fost luate până acum de Twitter, Facebook, Snapchat și Twitch.

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, s-a declarat ”șocat” că Twitter a decis să-i închidă contul lui Trump. Oficialul guvernamental de la Paris consideră că o decizie de acest fel nu aparține unei companii private și denunță o „oligarhie digitală” care amenință democrațiile.

„Oligarhia digitală este una dintre amenințările care planeazăasupra statelor și democrațiilor”, a denunțat Bruno Le Maire. Reglementările de acest fel sunt necesare, dar ar trebui să aparțină poporului suveran, statului și sistemului judiciar, a spus ministrul francez al finanțelor, potrivit francetvinfo.fr.

O reacție similară a venit și din partea comisarului european Thierry Breton. Acesta și-a exprimat „perplexitatea” față de deciziile giganților din mediul online.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului francez a declarat că pentru astfel de decizii trebuie să existe criterii clare.

„A interzice o persoană, adică a o reduce la tăcere pe rețelele de socializare care au devenit o formă de spațiu public, mi se pare complicat în absența unor criterii stabilite clar”, a spus reprezentantul guvernului de la Paris.

Puncte de vedere similare au fost exprimate și de lideri ai partidelor de opoziție din Franța. Printre aceștia, șeful partidului radical de stânga Franţa Nesupusă, Jean-Luc Melenchon, și chiar Marine Le Pen, preşedinta Adunării Naţionale, care a vorbit despre o „acaparare a puterii” de către „grupuri private mari care consideră în prezent că au mai multă putere decât un stat, ceea ce este probabil adevărat”.

Și preşedintele regiunii Hauts-de-France, Xavier Bertrand, a susținut că amenințarea asupra democrației ar putea necesita „dezmembrarea” unora din companiile din aşa-numitul grup GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon).

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
12:03 - Amenzi mai mari pentru organizatorii de petreceri care fac gălăgie în zone rezidențiale. Reacția lui Mihai Bobonete după ce a fost deranjat de hărmălaia de la un festival (VIDEO)
12:02 - Franța interzice ofertele de „super promoție” în supermarketuri. Era campaniilor de tipul „Cumperi un produs, primești încă unul gratis”, la final
11:57 - Pacienta arsă în explozia de la spitalul din Ploiești a murit. Deflarația, provocată de un muncitor
11:47 - Incident infricoșător! Doi șoferi au scăpat miraculos cu viață, după ce camioanele lor au fost strivite de bolovani uriași (VIDEO)
11:45 - Accident teribil pe șantierul metroului din Toulouse. O punte s-a prăbușit și a ucis un om (VIDEO)
11:40 - „Eu am fost mai degrabă cel care a fost cerut”. Radu Paraschivescu, despre cele trei mariaje ale sale
11:39 - Siegfried Mureșan, despre Congresul PPE: Toată Uniunea Europeană se va uita spre România. De vreme ce sondajele arată că PPE va câștiga alegerile, persoana aleasă la București va conduce Comisia în următorii 5 ani (VIDEO)
11:15 - Arabia Saudită a introdus bila aurie în snooker și a pus la bătaie un premiu financiar uriaș (VIDEO)
10:58 - Te-ar tenta un salariu uriaș pe o insulă scoțiană? Unul dintre cele mai îndepărtate cabinete din Marea Britanie caută medic
10:57 - Virgil Guran, despre viitorul candidat al PNL-PSD la Capitală: Ionuț Lupescu este un bun administrator și este un om așezat. În sondaje, cel mai bine stătea Gabriela Firea (VIDEO)