Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Politicienii germani, critici virulente la adresa protestatarilor coronasceptici din Berlin: „Mii de Covidioți”

Politicienii germani, critici virulente la adresa protestatarilor coronasceptici din Berlin: „Mii de Covidioți”

Un articol de: Ramona Zaharia - 02 Aug 2020, 17:05
Politicienii germani, critici virulente la adresa protestatarilor coronasceptici din Berlin: „Mii de Covidioți” foto: Hepta.ro / DPA Images / Fabian Sommer Externe

Politicienii germani au avertizat populația cu privire la resurgența focarelor de COVID-19, duminică, și au făcut un apel la vigilență, după ce mii de oameni au sfidat regulile de protecție sanitară și au protestat la Berlin împotriva restricțiilor.
 

Politicieni germani, critici virulente la adresa protestatarilor coronasceptici din Berlin


 

Markus Soder, premierul landului Bavaria și un potențial succesor al cancelarului Angela Merkel, a tras un semnal de alarmă, pe Twitter, și a explicat că „trebuie să ne așteptăm ca noul coronavirus să se reîntoarcă în toată forța. Sunt foarte îngrijorat de creșterea numărului de cazuri în Germania. E nevoie să fim total conștienți de alertă și tocmai din acest motiv acum nu este momentul pentru relaxarea restricțiilor sau neglijență naivă”, potrivit Politico.

Totodată, el și-a exprimat scepticismul cu privire la startul Bundesliga, prima ligă de fotbal a Germaniei, fără restricții: „Meciuri-fantomă, da, dar cred că e destul de dificil să ne imaginăm stadioane cu 25.000 de spectatori. Ar fi un semnal foarte greșit”.

Într-un interviu pentru ediția de duminică a ziarului Bild, Markus Soder a avertizat că virusul „va rămâne o provocare constantă, care ne va ține permanent sub presiune”.

Germania a câștigat laude la nivel internațional pentru felul în care a gestionat pandemia de coronavirus, iar țara a fost mult mai puțin afectată decât alte națiuni europene, precum Italia, Spania și Franța. Cu toate acestea, Institutul Robert Koch, principala instituție guvernamentală din sectorul sanitar, a anunțat săptămâna trecută că numărul de cazuri confirmate a tot crescut de la începutul lui iulie.

Îngrijorările lui Soder au fost dublate de Saskia Esken, co-președinte al social-democraților, partenerii mai mici de coaliție ai Angelei Merkel. Într-un interviu pentru Der Tagespiegel, ea susține că „pur și simplu a văzut pericolul realist reprezentat de un al doilea val”, avertizând că o eventuală revenire la obiceiurile de dinainte de pandemie ar putea submina lupta împotriva virusului.

Saskia Esken a criticat virulent protestatarii din Berlin: „Mii de Covidioți (n.r. – joc de cuvinte) se celebrează pe ei înșiși drept «al doilea val», fără distanțare, fără măști. Nu pun în pericol numai sănătatea noastră, ci și succesul nostru împotriva pandemiei, pentru revitalizarea economiei, educației și societății. Iresponsabili!”.

Jens Spahn, ministrul german al sănătății, s-a alăturat și el valului de critici aduse protestatarilor din Berlin: „Da, demonstrațiile ar trebui permise în vremurile coronavirusului. Dar nu așa. Distanțarea, regulile de igienă și măștile de față au scopul de a ne proteja pe noi toți”.
 

Mii de oameni au demonstrat împotriva restricțiilor, sâmbătă, la Berlin


 

Poliția germană susține că în jur de 17.000 de persoane au participat la demonstrațiile de sâmbătă din Berlin, când oamenii au protestat împotriva restricțiilor impuse de guvern. Adunarea a fost organizată sub denumirea generică de „Sfârșitul pandemiei – ziua libertății. Potrivit presei locale, câțiva participanți au susținut că virusul este „cea mai mare teorie a conspirației”.A adormit pe plaja din Costinești, lângă Obelisc. Când s-a trezit, turistul a avut parte de cea mai neplăcută surpriză

Olaf Sundermeyer, expert pe chestiuni de extremă dreapta, a avertizat că multe persoane nu cred în existența noului coronavirus. Într-o intervenție pentru postul german de televiziune ARD, el a afirmat că protestatarii văd pandemia drept o invenție pentru a subjuga populația: „Mulți dintre ei spun că sunt mințiți sistematic”.