Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Polonezii considera că lupii s-au înmulțit prea mult și că amenință oamenii și oile. 'De ce să nu le reducem numărul?'

Polonezii considera că lupii s-au înmulțit prea mult și că amenință oamenii și oile. 'De ce să nu le reducem numărul?'

Un articol de: George Lupu - 24 Feb 2020, 13:16
Sursă foto: Pixabay Externe

Locuitorii unor localităţi din Polonia au cerut autorităţilor să reducă numărul de lupi pe motiv că "sunt prea mulţi" şi că ameninţa locuitorii şi turmele lor de oi, arată Digi24.

În Polonia, lupul fiind protejat printr-o lege din 2001, iar numărul actual, de aproximativ 3.000 de exemplare, fiind rezultatul unor eforturi de conservare lungi de câteva decenii.

„O parte dintre oile mele au fost ucise pe această pajiște. Odată s-a întâmplat chiar sub privirile soacrei mele, care mă ajută. Ea stătea aici și, dintr-odată, a ieșit un lup din tufiș și a ucis una dintre oi. Lupii sunt peste tot”, povestește Renata Kozdęba, crescător de ovine.

Conform statisticilor oficiale, între 1950 și 1970, populația de lupi din Polonia avea doar 56 de exemplare. Chiar şi-aşa, locuitorii din localitatea Bieszczady sunt de părere că ar trebui redus numărul lupilor, astfel încât să nu le mai omoare oile.

„Unii crescători de animale sunt într-o situație foarte dificilă. Nu pot mânca sau nu pot dormi. Și dacă într-adevăr avem aproximativ 3.000 de lupi în Polonia, atunci de ce să nu le reducem numărul? Ar fi în beneficiul locuitorilor din Bieszczady”, este de părere Henryk Okarma, biolog la Universitatea din Cracovia.

Şi locuitorii din Strzebowiska sunt de părere că numărul lupilor ar trebui "redus", pe motiv că este un pericol la adresa locuitorilor. Recent, o lupoaică e intra în curţile oamenilor a fost ucisă, pentru că ulterior să se dovedească faptul că tot oamenii fuseseră şi cei care o obişnuiseră să intre în curte, oferindu-i pâine.

„A trebuit să-i ducem pe copii cu mașina la școală, pentru că cei mai mici - inclusiv nepoții mei - se temeau. Drumul spre școală e pe marginea șoselei. Când un lup apare pe stradă, copiii se sperie. Dacă un lup intră într-o curte, devine un pericol, nu-i așa? Deci, ar trebui să-l omorâm”, argumentează Zofia Zubek, primarul din Strzebowiska.

Citeşte mai multe despre:   Polonia