Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Polonia atacă direct influența Rusiei: Se angajează pe 20 de ani să cumpere gaze din SUA, face achiziţii record de armament american și e pe punctul de a avea o bază militară americană permanentă

Polonia atacă direct influența Rusiei: Se angajează pe 20 de ani să cumpere gaze din SUA, face achiziţii record de armament american și e pe punctul de a avea o bază militară americană permanentă

Un articol de: B1.ro - 18 Oct 2018, 15:06
Externe

PGNiG, una dintre cele mai mari companii poloneze de stat, a încheiat un acord pe 20 de ani pentru cumpărarea de gaze naturale lichefiate din SUA. Livrările ar trebui să înceapă în 2022, când, de altfel, expiră acordul pe termen lung pe care compania poloneză îl are cu Gazprom. Guvernul de la Varşovia nu vrea reînnoirea contractului cu ruşii.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus că acordul cu americanii va impulsiona atât „suveranitatea“, cât şi „competitivitatea“ sectorului energetic al Poloniei, informează ZF. 

”Cumpărăm cu 20% mai ieftin decât trebuie să plătim furnizorului nostru de la Est“, a declarat, la rândul său, CEO-ul companiei poloneze, Piotr Wozniak.

Reprezentanaţii companiei americane au spus că acordul va ajuta Polonia să devină un hub european al energiei.

Între timp, PGNiG a atacat la Curtea Supremă de Justiţie acordul controversat prin care Comisia Europeană a încetat urmărirea Gazprom într-un caz antitrust. Compania rusă a reușit astfel să evite amenzi de miliarde de euro după ce state din estul UE, printre care Polonia, au acuzat-o că abuzează de poziţia sa dominantă de pe piaţa regională. Acordul a fost încheiat după ce ruşii au acceptat să ancoreze preţurile cerute clienţilor est-europeni de cele din restul Europei şi să renunţe la clauzele care restricţionează reexportatea gazelor de către cumpărători.

Însă PGNiG susţine că Gazprom ”nu a încetat să încalce legislaţia UE“ şi că acordul a permis companiei ruse să ”continue să umfle preţurile cerute cumpărătorilor din Europa Centrală şi de Est“. Germania ar fi unul din principalii susţinători ai acordului dintre CE şi Gazprom

De asemenea, oficiali de la Casa Albă spun că o bază militară permanentă în Polonia este o afacere ca şi încheiată, după cum a explicat recent și preşedintele polonez Andrzej Duda. Polonia găzduieşte deja trupe americane. 

În primăvară, Polonia a semnat cel mai mare acord de achiziţii de arme din istoria sa: a cumpărat de la americani rachete Patriot de 4,75 miliarde de dolari.
 

Citeşte mai multe despre:   Polonia,   Rusia,   SUA,   Gazprom