Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Polonia, măsuri în direcția interzicerii avortului: Accesul femeilor la "pastila de a doua zi" a fost limitat

Polonia, măsuri în direcția interzicerii avortului: Accesul femeilor la "pastila de a doua zi" a fost limitat

Un articol de: - 28 Mai 2017, 10:57
Polonia, măsuri în direcția interzicerii avortului: Accesul femeilor la "pastila de a doua zi" a fost limitat Externe

Guvernul ultra-conservator din Polonia vine cu noi măsuri radicale. După incriminarea avorturilor, Camera inferioară a Parlamentului polonez a aprobat un proiect de lege iniţiat de partidul de guvernare, care include o prevedere ce limitează accesul la contracepţia de urgenţă, cum ar fi aşa-numitele "pastile de a doua zi".

Astel, după noua legislație, femeile vor putea folosi pilule contraceptive de urgență doar pe bază de rețetă. Guvernul susține că medicii vor avea ocazia să verifice sănătatea femeilor înainte de a prescrie medicamentul, scrie Gândul.

Organizațiile care luptă pentru apărarea drepturilor femeilor au prostestat față de această măsură susținând că metodele de contracepție de urgență sunt sigure, dovadă faptul că sunt disponibile fără rețetă în majoritatea statelor europene, și guvernul nu dorește decât să împiedice dreptul femeilor de a renunța la o sarcină nedorită.

În 2016, guvernul polonez a promovat un proiect de lege care interzicea complet avortul, dar a fost nevoit să renunțe la el după proteste masive a cetățenilor. Cu toate acestea, Polonia incriminează deja avorturile, cu excepţia situaţiilor de viol, incest, a malformaţiilor grave sau a celor în care viaţa mamei este pusă în pericol.

În practică, însă, unii medici refuză să opereze chiar şi avorturile considerate legale, astfel că poloneze care vor să facă întrerupere de sarcină ajung  să meargă chiar şi până în Germania sau alte ţări învecinate sau să-şi comande din străinătate pastile pentru avort medicamentos.

Citeşte mai multe despre:   Polonia,   Germania,   avort,   femei