Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Polonia, OBLIGATĂ de Curtea de Justiţie a UE să anuleze o serie de planuri de reformare a sistemului juridic

Polonia, OBLIGATĂ de Curtea de Justiţie a UE să anuleze o serie de planuri de reformare a sistemului juridic

Un articol de: B1.ro - 17 Dec 2018, 21:19
Externe

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a obligat Polonia să suspende aplicarea unei noi legi care urmărea reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, punând astfel capăt unei dispute dintre Varşovia şi Bruxelles pe această temă, precizeză Reuters.

Decizia CJUE a fost anunţată luni și este finală. Și ea vine după ce, în luna octombrie, partidul de guvernament al Poloniei suspendase aplicarea legii, ca măsură provizorie, la cererea Curţii de Justiţie.

Măsura de reducere a vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze făcea parte dintr-un plan mai amplu al Partidului Dreptate şi Justiţie (PiS) din Polonia -  aflat la guvernare în acest moment - de reformare a sistemul juridic. Uniunea Europeană a considerat, însă, că planurile partidului de guvernământ ameninţa statul de drept datorită sporirii puterii factorului politic asupra instanţelor judecătoreşti. 

Fiind urmărită reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze de la 70 la 65 de ani, Comisia Europeană a considerat că ar putea fi afectată inamovibilitatea magistraţilor şi pe cale de consecinţă, pe 2 iulie, a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei.

În plus, pe 24 septembrie, Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, fiind solicitată "o procedură accelerată" pentru a fi oferită o "decizie definitivă în cel mai scurt termen". Comisia a solicitat şi "măsuri provizorii" pentru a fi suspendate efectele respectivei legi, solicitare la care CJUE a răspuns favorabil la 19 octombrie.

Evoluţia din Polonia, asemănătoare cu cea din România

Încă de la preluarea puterii, în 2015, Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS) - un partid în esenţă naționalist și eurosceptic - a încercat aplicarea unor măsuri adesea suspectate că ar putea pune în pericol statul de drept şi că, de fapt, ar urmări întărirea controlului factorului politic asupra justiţiei.

Iniţial, Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS) a susţinut că reformele sunt necesare pentru a creşte eficienţa tribunalelor şi pentru a se elimina "rămăşiţele comunismului" din ţară.

Citeşte mai multe despre:   Polonia,   Curtea de Justitie,   obligata,   reforme,   Legile justitiei,   Uniunea Europeana,   Comisia Europeana
 
 
 
Loading...