Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Polonia refuză moneda euro, pe modelul Ungariei! Kaczynski: ”Vom face această trecere când nivelul avuției țării noastre se va apropia de cel al Germaniei”

Polonia refuză moneda euro, pe modelul Ungariei! Kaczynski: ”Vom face această trecere când nivelul avuției țării noastre se va apropia de cel al Germaniei”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 17 Apr 2019, 17:30
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA Externe

Polonia nu va trece la moneda unică europeană până când avuția sa economică nu va atinge nivelul celei din Germania, a anunțat Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului de guvernământ PiS (Lege și Justiție), alăturându-se astfel Ungariei, care la rândul ei refuză să înlocuiască moneda națională cu euro, potrivit Bloomberg preluat de Ziarul Financiar.

„Spunem nu monedei euro, spunem nu preţurilor europene. Tratatul privind aderarea la UE nu specifică data adoptării euro. Vom face această trecere, dar acest lucru se va întâmpla când nivelul avuţiei ţării noastre se va apropia de cel al Germaniei”, a spus Kaczynski, care acuză opoziția că exercită presiuni pentru abandonarea monedei locale, zlotul.

La rândul său, Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a declarat că trecerea la euro nu este o decizie profitabilă.

„Este avantajos să bazăm economia Poloniei pe moneda poloneză. (...) Acestea sunt ţări care au fost ţinta emigrării noastre economice recent, ca Italia sau Spania. Sunt ţări ca Grecia, care în 2007 au avut o economie de 10 ori mai mică decât cea a Germaniei, iar astăzi economia acestora este de 18 ori mai mică“, a subliniat acesta, potrivit polandin.com.

Șeful Executivului polonez a adăugat că, pentru că au adoptat moneda euro într-un moment nepotrivit, țări precum Italia, Spania și Grecia se află într-o „stagnare permanentă”.

În orice caz, sondajele indică faptul că majoritatea polonezilor se opun trecerii la euro pe fondul temerilor că aceasta ar alimenta creşterea preţurilor bunurilor.

Deşi este în favoarea intrării Poloniei în zona euro, Platforma Civică, cel mai mare partid de opoziţie al ţării, a anunţat că doreşte un „amplu consens naţional“ pentru o astfel de decizie.

Publicația reamintește că, în cazul Ungariei, de când această ţară a devenit membră a Uniunii Europene, posibila trecere la euro a fost menţionată în mod repetat în discursul public. Strategii ţării par să ezite să ia o decizie finală în acest sens, potrivit Hungary Today.

Gyorgy Matolcsy, guvernatorul băncii centrale a Ungariei, a declarat că Ungaria va adopta moneda euro „în următoarele decenii“. Acesta este convins că Ungaria are nevoie să înveţe mai întâi mai multe despre procesele care afectează moneda unică.

Citeşte mai multe despre:   Polonia,   Ungaria,   moneda euro
 
 
 
Loading...