Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Polonia, Ungaria și Cehia, primele state UE nemulțumite de Pactul Ecologic European propus de Comisia Von der Leyen

Polonia, Ungaria și Cehia, primele state UE nemulțumite de Pactul Ecologic European propus de Comisia Von der Leyen

Un articol de: Redacția B1.ro - 11 Dec 2019, 18:10
Externe

Polonia, Ungaria și Cehia sunt primele state UE nemulțumite de Pactul Ecologic European propus de Comisia Europeană, ce va fi supus aprobării liderilor europeni la summitul de joi şi vineri, și susțin că nu pot atinge obiectivul neutralității climatice până în 2050 fără un sprijin financiar, potrivit Reuters preluată de Agerpres.

Cele trei ţări, plus Slovacia, au blocat anterior planul Uniunii Europene care stabileşte atingerea în anul 2050 a obiectivului ''zero emisii de carbon cu efect de seră'', argumentând că economiile lor nu sunt suficient de competitive pentru a face faţă schimbărilor implicate de realizarea acestui obiectiv.

Liderii europeni se reunesc joi şi vineri la Consiliul European de iarnă şi vor pleda din nou pentru acest obiectiv, enunţat şi în „Pactul Ecologic” anunţat miercuri de Comisia Europeană.

Însă purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat miercuri: „Dincolo de angajamentele existente pentru anul 2030, ne putem asuma altele doar pe baza unor calcule serioase, clare şi responsabile. Numai în acest mod putem lua decizii responsabile''.

La rândul său, premierul ceh Andrej Babis a scris pe Twitter: „Republica Cehă doreşte de asemenea să atingă neutralitatea emisiilor de carbon, dar nu vom reuşi fără energia nucleară. UE trebuie să recunoască energia nucleară ca sursă lipsită de emisii. Mai mult, costul neutralităţii emisiilor de carbon va fi uriaş''.

Un oficial polonez a adăugat și el: „Din punctul nostru de vedere, ultimul proiect de concluzii cu decizia de la summit asupra chestiunii climatice încă necesită discuţii''. Acesta a precizat că Polonia doreşte în special garanţii mai precise privind o finanţare generoasă înainte de a se angaja în favoarea neutralităţii climatice până în anul 2050.

Citeşte mai multe despre:   Polonia,   Ungaria,   Cehia
 
Loading...