Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Polonia va găzdui până la 5.500 de militari americani. SUA anunță o „bornă importantă” în relația cu Varșovia și o nouă garanție de securitate pentru aliați

Polonia va găzdui până la 5.500 de militari americani. SUA anunță o „bornă importantă” în relația cu Varșovia și o nouă garanție de securitate pentru aliați

Un articol de: Vladimir Ionescu - 03 Aug 2020, 19:55
Polonia va găzdui până la 5.500 de militari americani. SUA anunță o „bornă importantă” în relația cu Varșovia și o nouă garanție de securitate pentru aliați foto: Hepta.ro / Bestimage / WALTER / BESTIMAGE Externe

Polonia vă găzdui până la 5.500 de militari SUA prin rotație, potrivit anunțului făcut de Pentagon la capătul negocierilor dintre cele două națiuni pentru Acordul privind îmbunătățirea cooperării în domeniul apărării (EDCA). În baza înțelegerii, Washingtonul va suplimenta cu 1.000 cele 4.500 de trupe americane dislocate deja, tot prin rotație, în statul care se învecinează cu Rusia.
 

Polonia va găzdui până la 5.500 de militari americani


 

Potrivit Departamentului american al Apărării, EDCA vine să completeze cooperarea existentă deja între SUA și Polonia în materie de securitate și întărește longevivul parteneriat în apărare. Acordul reflectă viziunile exprimate în Declarația Comună semnată de președinții Donald Trump și Andrzej Duda în 2019. În special, ea stabilește cadrul legal necesar, infrastructura și o echitate în furnizarea resurselor – aspecte esențiale pentru aprofundarea cooperării în apărare dintre cele două națiuni.

EDCA va permite o prezență rotativă crescută cu aproape 1.000 de soldați și va cuprinde un spectru larg de acțiuni, ce vor viza sectorul de informații, monitorizarea și capabilitățile de recunoaștere, dar și infrastructura necesară pentru sprijinul brigăzilor de combat aerian și nu numai. Este, așadar, o suplimentare de trupe, în condițiile în care Polonia găzduiește deja 4.500 de militari SUA, dislocați tot prin rotație.
 

SUA anunță o „bornă importantă” în relația cu Varșovia și o nouă garanție de securitate pentru aliați


 

Pentagonul mai notează că, alături de schimbările de postură strategică recent anunțate la nivel european, EDCA va îmbunătăți capabilitățile de descurajare a Rusiei, va întări NATO, va reprezenta o nouă garanție de securitate pentru aliați, iar prezența americană avansată în Polonia, pe flancul estic al NATO, va da un nou imbold de flexibilitate operațională și strategică Alianței.

„Îi felicităm pe negociatori pentru această bornă importantă a relațiilor SUA-Polonia și a securității colective transatlantice”, a spus Departamentul american pentru Apărare în încheierea comunicatului.

Deși NATO a promis Rusiei, în 1997, că nu va stabili baze militare în fostul bloc de Est, mișcările de pe scena geopolitică a ultimilor ani au schimbat situația. Practic, SUA consideră că anexarea Crimeei și conflictul care continuă în Ucraina le-a eliberat de această promisiune, potrivit France Presse preluată de Agerpres.
 

SUA retrag circa 12.000 de militari din Germania. România ar putea profita și ea de această decizie


 

Mark Esper, șeful Pentagonului, anunța săptămâna trecută că SUA vor retrage în jur de 12.000 de militari din Germania, unde până acum era dislocat cel mai mare contingent de trupe americane din Europa. Dacă o parte dintre soldați vor reveni acasă, ceilalți vor fi relocați în alte baze de pe „bătrânul continent”.

În acest context, tot mai multe voci s-au întrebat dacă nu cumva decizia SUA va conduce la creșterea prezenței militare americane în România, având în vedere relevanța strategică deosebită pe care o are regiunea Mării Negre. De altfel, ambasadorul Adrian Zuckerman a promis, în cadrul discursului susținut la Consiliul din România al Ligii Navale a Statelor Unite, că o parte din soldați ar putea ajunge chiar în țara noastră.

„Sunt sigur că mulți dintre voi ați auzit recent că România va găzdui un număr substanțial de trupe americane suplimentare, ca rezultat al noii noastre politici strategice de apărare. România este aliat cheie în această politică strategică. Flancul de sud-est al Europei va fi pe deplin protejat de orice influență malignă. România este unul dintre pilonii și partenerii vitali din strategia de apărare a Statelor Unite și a NATO. România nu ar trebui să se îngrijoreze niciodată de integritatea și securitatea granițelor sale”, a declarat diplomatul american cu orgini românești.A văzut pe stradă un cerșetor cu un munte de bani în față. S-a apropiat de el și nu i-a venit să creadă când a aflat cine este

Citeşte mai multe despre:   SUA,   Polonia