Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ponta, scrisoare deschisă către diplomații SUA, CE și statelor UE: Aceste cere intervenția în cazul declarațiilor lui Băsescu pe tema justiției

Ponta, scrisoare deschisă către diplomații SUA, CE și statelor UE: Aceste cere intervenția în cazul declarațiilor lui Băsescu pe tema justiției

Un articol de: - 10 Oct 2014, 12:53
Foto: Ziarulmiza.ro Externe

Primul-ministru Victor Ponta a transmis, vineri, o scrisoare deschisă reprezentanţilor diplomatici ai SUA, Comisiei Europene şi ai tuturor statelor membre UE, în care le solicită acestora să analizeze declarațiile de joi ale președintelui Băsescu pe tema independenței justiției.

În această scrisoare, premierul cere diplomaților să intervină în sprijinul CSM, instituție direct ”vizată” de declarațiile președintelui Băsescu.

"În atenţia reprezentanţilor diplomatici ai SUA, Comisiei Europene, precum şi ai tuturor statelor membre ale Uniunii Europene: Vă adresez această scrisoare din dorinţa de a sublinia cât de grav a fost atacul de ieri al Preşedintelui Traian Băsescu la adresa independentei Justiţiei, dar si cu apelul de a interveni public în sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, direct vizat de declaraţiile oficiale făcute ieri de şeful statului.

În mod absolut surprinzător, ieri, Traian Băsescu a susţinut o conferinţă de presă în care a formulat ameninţări la adresa unui magistrat, membru al CSM, a folosit cuvinte denigratoare şi a criticat în termeni foarte duri activitatea magistraţilor meniţi, prin lege, să vegheze la buna funcţionare a Justiţiei.

Este un fapt de o gravitate deosebită, care periclitează bunul mers al justiţiei din ultima vreme şi care pune sub semnul întrebării independenţa acesteia. Consiliul Superior al Magistraturii solicitase, anterior, să fie verificate informaţiile difuzate public de către Preşedinte cu privire la un caz important (cazul Microsoft)”, a scris șeful Guvernului.

Declarațiile pe care le vizează Victor Ponta au fost făcute de președintele Băsescu în cadrul unei conferințe de presă, în care a susținut că magistratul CSM Horațius Dumbravă minte când spune că el a afectat independența justiției în cazul Microsoft, lansând de asemenea magistraților să intre în politică ”dacă vor să facă politică”. (Detalii AICI)

”Va solicit, ţinând cont de toate aceste lucruri, să analizaţi aceste declaraţii şi să transmiteţi un mesaj public de susţinere a independenţei CSM şi a Justiţiei în general. Consiliul Superior al Magistraturii este instituţia menită de Constituţie să asigure buna funcţionare a Justiţiei, iar astfel de atacuri iară precedent periclitează cu siguranţa independenţa şi eficienţa sa", afirmă Ponta în scrisoare.


Citeşte mai multe despre:   Victor Ponta,   ambasada,   scrisoare deschisa,   CE,   SUA,   Traian Basescu
 
Loading...