Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Portugalia cere în mod oficial ajutor financiar Uniunii Europene

Portugalia cere în mod oficial ajutor financiar Uniunii Europene

Primul ministru al Portugaliei, Jose Socrates, a declarat că țara sa are nevoie de sprijinul financiar al Uniunii Europene. Socrates nu a precizat care este suma necesară, dar unele surse estimează că ar fi vorba de 60-80 miliarde de euro. Opoziţia de centru-dreapta susţine ideea ajutorului extern, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat, miercuri, că a fost luată decizia de a cere ajutor financiar Uniunii Europene. Portugalia a refuzat această soluţie în ultimele luni, în ciuda unei situaţii economice dificile.

Portugalia, cu cei 10,5 milioane de locuitori, a devenit cel de-al treilea stat european care cere asistenţa Uniunii după Grecia şi Irlanda.

Jose Socrates a declarat într-o intervenţie televizată că refuzul Parlamentului de a adopta măsuri suplimentare de austeritate, luna trecută, a agravat situaţia economică şi a făcut cererea de asistenţă “inevitabilă”.

“Am încercat totul, dar am atins un punct în care neluarea acestei  decizii ar expune ţara la riscuri de neacceptat”,  a spus premierul.

Socrates nu a menţionat cifre dar un oficial european a estimat că Portugalia va fi nevoită să împrumute o sumă între 20 şi 80 de milioane de euro de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Orice ajutor va fi însoţit de condiţii stricte, potrivit Reuters.

Fondul Monetar Internaţional a transmis că nu a primit încă o cerere de ajutor financiar din partea Portugaliei dar că este gata să ofere ajutor. Principalul contributor la bugetul UE, Germania, condiţionează orice ajutor financiar de implicarea FMI.

Citeşte mai multe despre:   Portugalia,   ajutor,   Uniunea Europeana