Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Portugalia respinge redeschiderea negocierilor privind bugetul UE și planul de recuperare economică

Portugalia respinge redeschiderea negocierilor privind bugetul UE și planul de recuperare economică

Un articol de: George Lupu - 03 Dec 2020, 12:28
Portugalia respinge redeschiderea negocierilor privind bugetul UE și planul de recuperare economică foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA Externe

Portugalia refuză să redeschidă negocierile privind bugetul UE și fondul de redresare convenite de liderii UE în iulie, a declarat miercuri premierul portughez António Costa.

 

Portugalia nu dorește redeschiderea negocierilor privind bugetul și planul de recuperare

 

Comentariile sale au venit în timp ce Comisia Europeană evaluează opțiunile de eludare a vetoului Ungariei și Poloniei asupra bugetului și fondului și ar putea veni cu o propunere la începutul anului viitor, dacă blocada lor rămâne, a confirmat un înalt oficial al UE la EURACTIV.

"Acordurile închise sunt acorduri încheiate și nu pot fi redeschise. Putem lucra la aceste acorduri, dar nu le putem redeschide", a spus prim-ministrul Portugaliei, referindu-se la blocarea acordului final al UE privind bugetul UE și fondul de redresare.

Decembrie, care este ultima lună a președinției germane a Consiliului UE înainte ca Portugalia să preia conducerea, va fi „decisivă pentru Uniunea Europeană”, a adăugat Costa.

Consiliul European săptămâna viitoare „trebuie să aprobe mecanismele necesare pentru ca la 1 ianuarie să existe o Uniune Europeană cu bugetul său pentru 2021, în caz contrar, acest lucru ar însemna paralizarea majorității activității sale, în primul rând politica de coeziune”, a avertizat el.

Pentru Costa, este esențial ca bugetul UE pentru următorii șapte ani și planul de redresare economică să fie aprobate definitiv și, în acest scop, „nici acordul încheiat în Consiliu în iulie, nici acordul semnat cu Parlamentul European, în special pentru condiționalitatea" pentru respectarea statului de drept, nu pot fi redeschise. „Săptămâna viitoare trebuie să avem acest acord”, a insistat el.

Cu toate acestea, comentariile sale au venit în timp ce Comisia Europeană analizează planuri de urgență pentru a eluda veto-ul polonez și maghiar.Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

Dacă ambele state membre persistă cu veto-ul lor, un înalt oficial al UE era „destul de încrezător” că ar putea fi găsită și implementată o soluție „destul de repede” pentru a „replica” la refuzul exprimat de cele două state în privința fondului de recuperare.

Înainte de conferința de presă, Costa a declarat marți la Bruxelles că nimeni nu este în măsură să pună în discuție în mod legitim angajamentul neechivoc al Portugaliei față de valorile UE atunci când se confruntă cu presupusa opoziție la un mecanism privind statul de drept.

 

Fondul de redresare al UE ar putea primi undă verde fără Ungaria și Polonia. Ce a spus președinta Comisiei Europene

 

Comisia Europeană va face demersurile pentru lansarea fondului de redresare al UE de 750 de miliarde de euro fără Ungaria și Polonia dacă nu se va face niciun progres pe tema impasului privind bugetul comunitar la Consiliul European de săptămâna viitoare, i-a spus președinta Ursula von der Leyen lui David Sassoli, președintele Parlamentului European, miercuri, conform precizărilor făcute de doi oficiali parlamentari, transmite Politico Europe.

Fondul de redresare economică propus este parte din pachetul financiar de 1,8 miliarde de euro care cuprinde, de asemenea, și Cadrul Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027. Budapesta și Varșovia blochează adoptarea pachetului pentru că se opun mecanismului care ar lega plățile bugetare de criteriul statului de drept.

Citeşte mai multe despre:   Portugalia,   UE,   buget,   planul de redresare